Nieuwe ontwikkeling: met eigen potjes naar de verstoog

15.12.2015
Bio Mijn Natuur Bio-Planet © Bio-Planet

Klanten kunnen voortaan in elke Bio-Planet terecht met hun eigen bewaardoosjes. Die kunnen ze aan de bedieningstoog laten vullen met vlees, kaas of vegetarische bereidingen. De Colruyt-dochter komt daarmee tegemoet aan de vraag van klanten om eigen, herbruikbare verpakkingen mee te brengen naar de winkel.


Naar aanleiding van Earth Day vroeg Bio-Planet in 2014 aan zijn klanten hoe het zijn winkels nog duurzamer kon maken. 'Eigen verpakkingen meenemen naar de winkel’ kwam opvallend veel uit de bus. Bio-Planet voegde de daad bij het woord en startte een testproject op in Bio-Planet Wilrijk. Daar konden klanten vanaf het najaar 2014 hun eigen doosjes laten vullen aan de bedieningstoog. “De reacties van de klanten in Wilrijk waren heel positief”, zegt Dirk Peeters, regiomanager bij Bio-Planet. “Daarom besloten we vrij snel om die mogelijkheid te integreren in al onze nieuwe winkels.”

Sinds half november 2015 kunnen klanten in elke Bio-Planet terecht met hun eigen potjes. “Voorlopig neemt een eerder beperkt aantal klanten eigen doosjes mee”, aldus Dirk Peeters. “We krijgen wel heel veel enthousiaste reacties, ook van klanten die nog geen eigen potjes meebrachten. Voor klanten is het belangrijk dat ze de keuze hebben: vlees, kaas of veggie mee naar huis nemen in hun eigen potjes of verpakt door Bio-Planet.”

'Ook klanten die nog geen eigen potjes meebrachten, reageren enthousiast'

Hygiëne verzekerd

Bio-Planet volgt de hygiënevoorschriften heel strikt en legt zichzelf bijkomende voorzorgsmaatregelen op. Zo zorgt het ervoor dat de potjes van de klanten niet in aanraking komen met de weegschaal en de snijmachine achter de bedieningstoog, en zelfs niet met de toonbank van die toog.

Christiaan Beerens, commerciële coach bedieningstoog bij Bio-Planet: “We hebben de lat heel hoog gelegd. Klanten leggen hun eigen potjes in een diepe witte schaal die op een rekje buiten de bedieningstoog staat. De bediende-verkoper neemt ze op een platte witte schaal mee achter de bedieningstoog en vult de potjes. De witte schalen - alle andere schalen in de bedieningstoog zijn zwart - en de opscheplepels waarmee de potjes van de klanten in aanraking komen, worden strikt gescheiden van het andere materiaal. Op die manier is er geen contaminatie mogelijk.”

Nog meer duurzame ideeën

‘Eigen verpakkingen meenemen naar de winkel’ was niet het enige voorstel van klanten om de winkels nog duurzamer te maken. Ook vaak geopperd: ‘Verkoop producten in bulk om verpakkingen te vermijden’. Bio-Planet hield ook met die suggestie rekening en startte een tweede testproject in Grimbergen, waar het producten zoals muesli, granen en noten in bulk aanbood. Klanten konden een recycleerbaar zakje of een eigen potje naar keuze vullen. Die test wordt momenteel geëvalueerd.

Bron: Gondola


Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.