Nederland wil vier keer zoveel ruimte voor biologische boeren
In lijn met de Europese klimaatdoelen wil landbouwminister Piet Adema met een actieplan de biologische landbouw in Nederland fors uitbreiden. Nu is nog ongeveer vier procent van het landbouwoppervlak in gebruik door biologische boeren. In 2030 moet dat 15 procent zijn. Voor de komende jaren is er daarvoor 26 miljoen euro beschikbaar vanuit een transitiefonds.
Forse ambities
Het kabinet wil dat Nederlandse boeren hun producten nog meer biologisch gaan verbouwen. Biologische landbouw is een vorm van duurzame landbouw die op veel vlakken een positieve impact heeft. De duurzame werkwijze levert bijvoorbeeld minder stikstofuitstoot, meer biodiversiteit, schoner water, gezondere bodems en meer dierenwelzijn op. Dat draagt bij aan de ontwikkeling naar een duurzaam voedselsysteem, maar ook aan de Europese klimaatdoelen.
Om een sterke en snelle groei van de biologische landbouw te realiseren, komt landbouwminister Piet Adema met het zogenaamde ‘Biologische Actieplan’. Die groei zal voornamelijk worden gemaakt in de melkveehouderij en akkerbouw, sectoren met veel oppervlakte.
Een aantrekkelijke keuze
Het doel is niet alleen om biologische productie flink op te schalen, maar ook om de consumptie ervan te laten toenemen. Biologisch moet voor Nederlanders een aantrekkelijkere keuze worden, met een betere prijs voor zowel consument als boer. Daarom moet de markt zich ontwikkelen.
Hoe Adema die twee doelen voor elkaar wil krijgen? Samen met de sector, de voedingsindustrie en de ketenpartijen gaat hij onder andere aan de slag met een bewustwordingscampagne voor consumenten, marktontwikkeling, verlenging van het investeringsfonds waarmee boeren gemakkelijker financiering krijgen voor de omschakeling naar biologisch en meer kennis en innovatie.
Lees hier het actieplan biologische landbouw in Nederland: