20-28 oktober: bioappels en-peren in de kijker!
Van 20 tot 28 oktober zetten wij biologische appels en peren in de kijker! Ontdek wat er te beleven valt.
Op stap met bio
- Zaterdag 20/10: proeverij in de biologische boomgaard
De biologische fruittelers verwelkomen je graag in de boomgaard van Yvan Verhemeldonck voor een proeverij van de lekkerste rassen van eigen bodem. Ga op stap met een van de telers om te weten te komen hoe zij nu precies te werk gaan. Na de wandeling kan je tot rust komen met lokaal biologisch sap of een biertje...Sfeer verzekerd! - Doe mee aan opendeurdagen, workshops en geniet van degustaties in de biowinkel: naar de kalender.
Kokkerellen met appel en peer
Tijdens de campagneweek verzamelen we de leukste recepten met appels en peren!
- appelslaatje
- Gestoofde peertjes met siroop
- Gegrilde peren met tijm en chocolade
- Peertjes op stroop met schimmelkaas
- witlooftaart met appel-perenstroop
- ...
Win een fruitpakket
Wat weet jij over biologische appelen en peren? Dat ze lekker zijn? Yes! En weet je ook hoe ze geteeld worden? Weet je waarin biologisch sap of stroop verschilt van de gangbare varianten? Test je kennis van 17 tot en met 31 oktober en maak kans op een bijzonder biopakket! Naar de wedstrijd.
Het verhaal van onze boegbeelden
- Actrice Alice Reijs ging op bezoek bij de fruittelers Bert en Jef Janssens (lees het volledige interview). Ze was erg benieuwd: Hoe zorgt een bioboer voor sterke appel-en perenbomen? Bestrijdt hij ziektes en plagen met natuurlijke vijanden? Wat Alice enorm is bijgebleven is dat appels telen ontzettend veel werk is. En dat je sterk in je schoenen moet staan om dat op een biologische manier, dus zonder chemische bestrijdingsmiddelen, klaar te spelen. Ze proefde er ook de lekkerste appeltjes van eigen bodem: ‘In de boomgaard heb ik Elstar-appeltjes geproefd. Die waren zo lekker. Als ik daarin beet, dan droop het sap eruit. Het meeste hou ik van zoetzure appels met een tikkeltje zuur.’
- Bert en Jef Janssens telen de smakelijkste bio-appels en peren (lees het volledige interview). Maar het was vader Paul die aan de basis van het bedrijf lag. In 1977 begon hij met een witloofbedrijf, maar al snel kwam de interesse voor fruitteelt. In 1987 werden de eerste appelbomen aangeplant. In 1999 zijn we samen omgeschakeld, met de hulp van een adviseur. Voorkomen van plagen betekent ook dat ze de biodiversiteit in de boomgaard verhogen door onder meer gemengde hagen aan te planten.
Appels en peren: wat maakt ze bio?
Wil je weten hoe de biologische teler te werk gaat? Wij nemen je mee de boomgaard in!Om plagen te bestrijden moet de bioboer goed weten wat er leeft en op het juiste moment ingrijpen. Variatie is veerkracht! Daarom kiest hij ook voor sterke, robuuste rassen. Ontdek ook hoe hij investeert in een gezonde bodem, want dat is het geheime wapen tegen ziektes en plagen. Wil je meer weten? Volg een teler op de voet, het hele jaar door.