Meer dan 200.000 Europese burgers ondertekenden petitie voor betere bodem

25.09.2017
Peopleforsoil
In categorie

Het internationale initiatief People4Soil wou een Europese bodemwetgeving en lanceerde daarvoor een petitie. Die werd op één jaar tijd door meer dan 210.000 Europeanen ondertekend.


De bodem gaat in kwaliteit achteruit, zowel in Europa als mondiaal: erosie, bodemafdekking, verlies van organische stof, verdichting, verzilting, aardverschuivingen en verontreiniging hebben negatieve gevolgen voor de menselijke gezondheid, voedselzekerheid, natuurlijke ecosystemen, biodiversiteit en klimaat, en op onze economie.

In Europa is er nog steeds geen algemene wet die de bodem beschermt. De bodem met goede wetten beschermen is de beste manier om ook mensen, planten en dieren te beschermen. De bedoeling van People4Soil is om Europa te helpen kiezen voor een beleid dat bodemdegradatie tegengaat en dat de bodem dus beter beschermt. Op die manier kunnen ook het verlies van biodiversiteit en de klimaatveranderingen worden gestopt.

Hoewel het beoogde aantal van 1 miljoen handtekeningen niet werd bereikt, is het totale aantal handtekeningen een duidelijk bewijs dat het thema van bodembescherming belangrijk is voor een toenemend aantal Europeanen. People4Soil kreeg met name veel steun in Frankrijk en Duitsland - door hun oppositie in het Europees Parlement beïnvloedden beide landen in grote mate de terugtrekking van het eerste voorstel voor een Europese bodemrichtlijn in 2014.

People4Soil zal de handtekeningen overhandigen aan Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie. De organisatie pleit ervoor om een gemeenschappelijk kader voor bodembescherming in te voeren dat door de lidstaten moet worden toegepast.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.