Portret - Marlies Billens: 'Goede biologische olijfolie werkt prima als broodverbeteraar.'

28.02.2018
20180228 Marlies Billens Portret
Foto: Marlies als ambassadeur voor de Bioweek 2014 - (c) Frank Toussaint 

Op de biologische fruitboerderij ’t Bioschuurke teelt Danny Billens al 28 jaar biologisch pitfruit. Zijn dochter Marlies nam het roer over van hun biologische bakkerij. Zij bakt er elke zaterdag brood, taart en koffiekoeken. Van haar vader leerde ze om ‘puur’ te bakken, zonder chemische additieven. “Wij gebruiken degelijke, biologische olijfolie: dat werkt prima als broodverbeteraar. Het brood bewaart ook langer.”


Patisserie met fruit van eigen teelt

Marlies rolde als vanzelfsprekend in het ondernemerschap. Al meer dan 28 jaar teelt haar vader biologisch pitfruit in het landelijke Oetingen. Tot enkele jaren geleden was hij bovendien aan de slag als patissier in zijn eigen bakkerij. Een deel van de fruitoogst werd dus verwerkt in gebak. Dochter Marlies nam nu al meer dan vier jaar geleden de bakkerij over. Ze is vooral verzot op het bakken van brood en viervruchtentaart. 

"Ik bak elke week zelf brood, taart en koffiekoeken. Mijn favoriet is brood met zuurdesem dat langzaam rijpt. Een deel van onze appels en ander fruit verwerken we in taart en gebak. 
We doen trouwens meer dan brood en taart bakken: ons doel was vanaf het begin om niets te verspillen. We hebben aan ons bedrijf een boerderijwinkel waar we het fruit van onze boomgaard verkopen. We verkopen er ook een breed assortiment aan biologische groenten, zuivel en andere voedingswaren. Om geen verse, kort houdbare producten te moeten verspillen, verwerken we de overschot aan groenten in quiche of het teveel aan plattekaas in kaastaart. Zo wint iedereen erbij: wij laten niets verloren gaan en de klant vindt lekkere, verse en huisgemaakte gerechten."

Natuurlijke verbeteraars

"Smaak, puur en biologisch horen voor mij samen. Er mogen geen chemische verbeteraars gebruikt worden in bio. Die zijn ook niet nodig. Ik leerde van mijn vader om 'puur' te bakken.
Ik heb geen officieel bakkersdiploma daarom ken ik niets van broodverbeteraar en dat beschouw ik als een rijkdom. Ik ben happy ignorant. Wij voegen wel degelijke, biologische olijfolie toe: dat werkt prima als broodverbeteraar. Het brood bewaart ook langer. Aan gebak voeg ik wijnsteenbakpoeder toe om het te laten rijzen en in cake zorgt vers eiwitstijfsel voor luchtigheid." 

“Ik ben happy ignorant wat betreft chemische additieven. Ik gebruik goede olijfolie in brood, wijnsteenbakpoeder in gebak en vers eiwitstijfsel in cake.”

Lokale bio-ingrediënten

"Ik ken mijn ingrediënten goed, en alles is bio uiteraard. De melk komt van bioboeren in de buurt. De boter van Zuiver Zuivel. Biologische bloem durft wel eens wisselen van kwaliteit. Dat is normaal want het is een niet-gestandaardiseerd natuurproduct. Zeezout kan niet bio gecertificeerd zijn, wel ecologisch ontgonnen en onbewerkt. En zelfs parelsuiker is te vinden in biologische versie!"
"De vraag naar producten uit de bakkerij zit nog steeds in de lift. Onze bakkerij en winkel draaien goed en ik heb altijd overschot aan lekker en puur eten in de buurt. Heerlijk!”

Meer info: www.bio-billens.be

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.