Lokale biobloemen voor Moederdag

06.05.2019
Paulien van Blommm maakt eerste seizoensboeket © Foto: Sophie Nuytten voor BioForum Vlaanderen.
Foto: Sophie Nuytten voor BioForum Vlaanderen. Florist Paulien maakt het eerste seizoensboeket met verse biobloemen, recht van het veld.
In categorie

Naar aanloop van Moederdag op 12 mei gaf BioForum Vlaanderen afgelopen vrijdag de aftrap voor het seizoen van de lokale bio-bloemen uit de volle grond. De biologische bloemensector is op korte tijd dubbel zo groot geworden. Er zijn nu 24 Vlaamse bloementelers, waarvan een deel in omschakeling naar bio, en die vinden steeds beter hun weg naar de consument. 


Een prachtig seizoensboeket

We waren te gast op het biologisch bloemenveld van Lies Coucquyt van Fleur-Couleur in Landegem. De Oost-Vlaamse televisiezender AVS legde alles vast in een mooie reportage. De lokale bio bloementelers brachten hun verse oogst biobloemen mee. Van alle lokale bloemenpracht maakte Paulien Verhaest van Blommm een echt biologisch seizoensboeket: "Alles wat op het veld staat aan biologische bloemen is mooi. Breng dat allemaal samen en je krijgt een prachtig seizoensboeket," aldus Paulien.

Al sinds vier jaar teelt Lies biologische bloemen, maar dat was geen evidente keuze. Lies: "Onbekend is onbemind geldt zeker ook voor bloemen. Weinig mensen staan stil bij de manier waarop bloemen geteeld worden wanneer ze in hun lokale bloemenwinkel een boeket uitkiezen. Om biologisch te kunnen telen moet de grond eerst drie jaar omschakelen. Biologisch telen betekent dat ik geen kunstmest gebruik en dat ik het onkruid mechanisch bestrijd. Het sproeien van chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen is uit den boze."

Gedeputeerde Boeket © Gedeputeerde Grillaert ontvangt het eerste biologisch seizoensboeket

Van elkaar leren

Een startende sector ontwikkelen is niet eenvoudig. Het werd al snel duidelijk dat de biologische bloementelers een bijkomend duwtje in de rug konden gebruiken. Het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) en BioForum Vlaanderen hebben de handen in elkaar geslagen.

De provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt financieel via een PDPO-project voor plattelandsontwikkeling. Leentje Grillaert, gedeputeerde voor landbouw en plattelandsbeleid van Oost-Vlaanderen: "Het is een mooie ontwikkeling dat we vandaag zoveel startende biologische bloementelers hebben, en dat biologische en gangbare snijbloementelers van elkaar leren, bij elkaar op bezoek gaan en samen nieuwe mogelijkheden onderzoeken." 

"De vraag naar bio bloemen bevestigt ons in de hypothese dat de bewuste consument naast duurzame voeding en duurzame kledij, de aankoop van biologische bloemen als een logische volgende stap ziet," zo vertelt An Jamart van BioForum Vlaanderen. "Duurzaamheid betekent ook een eerlijk loon naar werken voor de telers, maar dat is met de hoge grondprijzen, de hoge milieueisen en de duw naar grootschaligheid geen sinecure."

An Jamart Leentje Grillaert © V.l.n.r: gedeputeerde Grillaert en An Jamart van BioForum

En de prijs? 

Florist Paulien: "Het heeft geen zin om te concurreren met de boeketjes van de supermarkt aan 3 à 5 euro. We werken samen met acht biologische telers en bieden hen een faire prijs. Dat is een prijs per steel die voor ons duurder is in aankoop dan de prijs op de veiling of via de groothandel, maar daarvoor krijg ik ook een betere kwaliteit. Bloemen die in het Zuiden 'en masse' gekweekt worden zijn niet de bloemen waar wij voor staan. Onze boeketjes kunnen duurder uitvallen, maar bevatten prachtige, mooie en sterke bloemen die gegroeid hebben in open veld."

Bron: Eigen verslaggeving & AVS.
Foto's: Sophie Nuytten voor BioForum Vlaanderen. 


Bekijk het foto-verslag op Facebook Lekker Bio.


Bloementelers Groepsfoto © De biologische bloementelers
Sfeerbeeld 1 Biobloemen © Rondleiding op het veld van Fleur-Couleur
Sfeerbeeld 2 Biobloemen

Een initiatief van: 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.