Landwijzer stelt haar ‘nieuwe boeren’ voor

09.09.2020
20200909 Lw Afstudeerders
Foto's: Hannes Van den Bossche (De Daalkouter), Jan van Hulle (de Zonnekouter) en Reina Wauters (Bes en Bloem). 
In categorie

Een groot feest kon het vormingscentrum Landwijzer dit jaar niet organiseren, en dus werd hun 19de lichting pas afstuderende nieuwe boeren in beperkte kring uitgezwaaid. Deze nieuwe generatie heeft heel concrete landbouwprojecten die vaak in volle opstart of zelfs al in werking zijn. 


Boer of boerin worden, is geen evidente weg, en langdurige toegang tot betaalbare landbouwgrond blijft een van de grootste uitdagingen volgens Landwijzer, het vormingscentrum voor biologische- en biodynamische landbouw: "Vlaanderen is op vlak van toegang tot grond voor (nieuwe) boeren één van de moeilijkste regio's van Europa. Hoge grondprijzen en een sterke druk op het gebruik van landbouwgronden dragen hiertoe bij."

In hun nieuwe brochure stellen de meest recente afgestudeerden zichzelf voor. Sommigen hebben al een geschikte locatie gevonden en zijn in volle opstart. Andere projecten, in Aalst, Brugge en de Vlaamse Ardennen, zoeken nog vaste grond. 

Veel zelfoogst en lokale bessen

"We zien dat de teelt van lokale bessen en het concept van zelfoogst in deze lichting heel gegeerd waren", vertelt lesgever Geert Yserbyt. "Dat valt zeker niet rechtstreeks te linken aan de huidige corona-crisis aangezien de projecten die nu opstarten meestal gedurende de voorbije 2 jaar zijn voorbereid en niet dit voorjaar opeens zijn bedacht. Naast het succes van zelfoogstbedrijven speelt ook de persoonlijke affiniteit van de cursisten, de beschikbaarheid van grond... hier allemaal mee. 

Landwijzer hoopt dat de toenemende bewustwording rond de essentiële rol van de zorg- en onderwijssector in de maatschappij ook zal doorstromen naar een herwaardering van lokale, gemeenschapsverbonden landbouw. Geert: "Niet in hun schaalgrootte, maar vooral in hun vernieuwende karakter en hun sociale connecties zijn deze projecten groots. Ook de weg die deze boeren en boerinnen hebben afgelegd in hun zoektocht naar een toekomstgerichte, waarde(n)volle bijdrage aan de maatschappij dwingt respect af."

Eén van die nieuw-afgestudeerden is Reina Wauters. Zij werkte 15 jaar in de planten- en bloemensector en besloot haar eigen zelfpluk op te starten: "Een mooie plek creëren in Lokeren waar iedereen rust kan vinden tussen de schoonheid van de bloemen en de bessen is de reden waarom ik aan dit project begonnen ben. Ik wil de bloemen en bessen laten groeien op hun eigen ritme en hen genoeg ruimte geven in de natuur, met veel aandacht en zorg voor de bodem."

Ook Jan Hulle is helemaal klaar voor de volgende stap in zijn landbouwcarrière. Hij gaat agroforestry ontwikkelen op een bestaande biodynamische boerderij, de Zonnekouter. 

In hun brochure toont Landwijzer een momentopname van waar de afgestudeerde boeren nu staan en welke plannen ze de eerstkomende jaren willen waarmaken. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.