Landwijzer viert 21-jarig bestaan met zomerfeest

03.07.2018
20180703 Bmn Landwijzer
Foto: Landwijzer
In categorie

Landwijzer, het vormingscentrum voor biologische landbouw in Vlaanderen, bestaat 21 jaar. Zo'n 150 afgestudeerden zijn sinds de start actief in de biolandbouw. Dat werd gevierd samen met een 100-tal cursisten op bioboerderij De Zonnekouter.


REDEN TOT FEESTEN

Genoeg redenen voor een feestje, vonden ze bij Landwijzer. En dus nodigden ze iedereen binnen hun netwerk uit op 30 juni op de Zonnekouter voor een gevarieerd feestprogramma. In de namiddag namen 6 boerenploegen het tegen elkaar op in de eerste editie van de Farmlandgames. Op een zonovergoten veld streden de onversaagde teams 3 uur lang tegen elkaar. Zelfoogstboerderij Oogstgoed uit Gentbrugge werd de trotse winnaar.  Een 100-tal boeren en boerinnen (in spe) en sympathisanten vulden ’s avonds de gezellige binnenkoer van de Zonnekouter. De ideale omgeving en het perfecte gezelschap voor een avond en nacht vol lekker eten, swingende muziek, een kampvuurtje en vooral hartelijke ontmoetingen.

De 21 kaarsjes op één van de verjaardagstaarten werden uitgeblazen door een bestuurslid, een stageboer, een oud-cursist, een docent en een teamlid.De 21 kaarsjes op één van de verjaardagstaarten werden uitgeblazen door een bestuurslid, een stageboer, een oud-cursist, een docent en een teamlid

150 NIEUWE BIOBOEREN EN BOERINNEN

Landwijzer vzw ontstond 21 jaar geleden uit een nood aan een opleiding biologische en biologisch-dynamische landbouw in Vlaanderen.  En sindsdien vormt die opleiding de kernactiviteit van de organisatie, naast o.a. cursussen over agro-ecologie en natuurlijk imkeren. Het leertraject duurt 2,5 jaar en combineert theorielessen met langdurige praktijkstages en reflectiemomenten. De opleiding bereikt voornamelijk mensen die niet van boerenafkomst zijn.  Gangbare landbouwbedrijven die willen omschakelen naar bio tonen geleidelijk aan ook steeds meer interesse om de opleiding te volgen.

Ondertussen zijn 130 afgestudeerden van Landwijzer aan het werk in de biologische landbouw. Op deze overzichtskaart kan je zien op welke bedrijven in Vlaanderen deze nieuwe bioboeren en bioboerinnen actief zijn. Velen van hen startten na de opleiding hun eigen bedrijf, of ontwikkelden een nieuwe bedrijfstak op een bestaande boerderij. Er zijn ook oud-cursisten die meewerken op bioboerderijen of een omkaderende functie hebben als onderzoeker, verkoper, …  Enkele afgestudeerden emigreerden naar Frankrijk om daar hun eigen bioboerderij te starten. 

Daarbovenop zijn meer dan 20 afgestudeerden en huidige cursisten bezig met de concrete opstart van hun landbouwproject

"Ondertussen zijn 150 afgestudeerden van Landwijzer al actief of staan ze aan de start van hun loopbaan in de biologische landbouw."

20180703_BMN_Landwijzer-sfeerfoto1.jpg#asset:95353:centeredColumnHeaderImage

BOERENDROOM REALISEREN

Twee van deze afgestudeerden zijn Heleen Dewanckele en Sofie De Blieck, wiens samenwerking ontstond tijdens het leertraject.Zij startten in april 2017 zelfoogstboerderij ’t Schaaphof in Landegem: “Bij Landwijzer kom je toe met een droom, en er is plaats voor die droom. En die droom wordt steeds realistischer, door de kennis die je opbouwt, de ervaring die je opdoet tijdens je stages, de vele praktijkvoorbeelden die je ziet en de uitwisselingen met boeren, waardoor je nog beter leert wat je zelf wil. En je boerendroom wordt ook realistisch gemaakt, door de lessen bedrijfsbeheer, de begeleiding die je krijgt, en het bedrijfsplan dat je opstelt. Dat we nu echt boerinnen zijn en daarvan kunnen leven, dat verwondert ons nog vaak.”

Boer of boerin worden, is geen evidente weg, en brengt veel uitdagingen met zich mee zoals langdurige toegang tot betaalbare landbouwgrond, een leefbaar loon, en werken binnen een niet aangepaste regelgeving… Deze nieuwe bioboeren en bioboerinnen tonen dat het kan, al is het vaak hard werken.

Geert Iserbyt, sinds de oprichting betrokken bij Landwijzer en leertrajectbegeleider in Gent: “Het is mooi om cursisten telkens te zien groeien, als mens en in de landbouw, tijdens en na het leertraject. En het is ook heel bijzonder om te zien welke ontwikkelingen onze afgestudeerden in de Vlaamse landbouw waarmaken. 10 jaar geleden zijn zo de eerste CSA tuinbouwbedrijven (Community Shared Agriculture, landbouw met de gemeenschap gedeeld) in Vlaanderen gestart. En nu zien we dat boeren vaker gaan samenwerken  en dat verschillende projecten evolueren naar kleinschalige gemengde bedrijven met lokale afzet. Een heel mooie evolutie die aansluit bij de recente wereldwijde inzichten op het vlak van duurzame voedselvoorziening!” 

Wie interesse heeft in het leertraject, kan een infobrochure aanvragen, en zich inschrijven voor de info-avond op 9 juli in Gent. Meer info op www.landwijzer.be

Hier vind je video’s en interviews met afgestudeerde nieuwe boeren.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.