Minister Kitir maakt 50 miljoen euro vrij voor klimaatprogramma in Sahel

02.11.2021
Twitter Minister Kitir Sahel
Foto: Diplomatie Belgium

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) wil in ontwikkelingslanden inzetten op agro-ecologie om onze planeet opnieuw gezond te maken. De minister was afgelopen week op werkbezoek in de Sahel. Het Belgisch klimaatprogramma moet zowat 10.000 hectare land — of zo'n 20.000 voetbalvelden — opnieuw vruchtbaar maken in Burkina Faso, Senegal, Niger en Mali.


Minister Kitir was afgelopen week op zesdaags werkbezoek in Afrika. Eén van de thema's waar de minister sterk op inzet om de gevolgen van de klimaatverandering in de ontwikkelingslanden te beperken, is agro-ecologie. Dat is een vorm van landbouw waarbij de lokale gemeenschap zo veel mogelijk betrokken wordt en waarbij rekening wordt gehouden met bodem en milieu. Bedoeling is zo te komen tot een veerkrachtige landbouw die echt past bij de regio en die de voedselsystemen duurzaam maakt.

Klimaatverandering stopt niet aan de grens

In de Sahel worden mensen zeer zwaar getroffen door de klimaatverandering. Die zorgt voor serieuze voedselonzekerheid en conflict. Het doel van de Belgische acties is ervoor zorgen dat de woestijn niet uitbreidt, dat bomen geplant worden en dat er weer water is om aan landbouw te doen. 

Het is de eerste keer dat België investeert in een regionaal programma met focus op de internationale klimaatactie. De 50 miljoen euro die de minister vrijmaakt, wordt gespreid over vijf jaar en is bestemd voor Burkina Faso, Senegal, Mali en Niger. De bedoeling is om zo'n 10.000 hectare land — of zo'n 20.000 voetbalvelden — opnieuw vruchtbaar te maken.

Minister Kitir kiest ervoor om te investeren in het klimaat: "De middelen voor internationale klimaatactie liggen nu 70% hoger dan tijdens de vorige legislatuur. Dat is nodig want de klimaatverandering stopt niet aan de grens. Er is maar 1 manier om de klimaatcrisis aan te pakken. En dat is samen. En wel nu." 

Bron: diplomatie Belgium en Vilt.be

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.