Schoolkinderen leren over eten op bioboerderij 'De Alverberg'

12.06.2018
Schermafbeelding 2018 06 12 Om 14 25 11
Foto: TV Limburg

Bioboerderij 'De Alverberg' in Kortessem is officieel een ‘biobeleefboerderij.’ Iedereen kan er vrij op bezoek gaan om het platteland te beleven en te ontdekken waar zijn voedsel vandaan komt.


De Alverberg is een kleinschalig biologisch landbouwbedrijf met koeien, legkippen, varkens en schapen. Op de akkers worden biologische groenten geteeld. De lammeren, biggen en kalveren die geboren worden hebben een sterke aantrekkingskracht op de bezoekers.

De bioboerderij ontving in totaal zo'n 151.000 euro Vlaams, provinciaal en gemeentelijk geld. Landbouw en natuur elkaar laten vinden en de consument en zijn voedsel opnieuw dichter bij elkaar brengen, zijn de belangrijkste doelstellingen die ze in ruil voor dat bedrag moeten realiseren. 

Sociaal-ecologisch

Volwassenen en kinderen kunnen er vrij op bezoek om alle aspecten van het platteland te beleven. Er worden educatieve pakketten ontwikkeld. En De Alverberg is ook een woon- en werkhoeveproject waarin allerlei mensen werken die elders moeilijk aan het werk geraken. 

Gedeputeerde Inge Moors: "Interactieve en educatieve elementen op de boerderij zorgen voor een bijzondere beleving."

Met de kleine schaapskudde van De Alverberg wordt nu aan natuurbeheer gedaan om de biodiversiteit van de graslanden te verhogen. Vanaf deze lente grazen er schapen onder de hoogstamboomgaarden.

Gedeputeerden van Leefmilieu en Natuur, Ludwig Vandenhove: "Dit project leert dat landbouw en natuur geen tegengestelden moeten zijn, maar net goed kunnen samengaan. Helemaal mooi zou zijn dat mensen door hun bezoek aan de Alverberg hun gedrag in het dagelijkse leven een beetje  aanpassen en duurzamer gaan leven."

Bekijk de video:

De bioboerderij ontvangt schoolkinderen van verschillende leeftijden voor educatieve programma's. 

Fan van Limburg: Alverberg

Bron: TV Limburg

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.