Jen, Greet en Sofie: "Bio sterker maken in Bierbeek"

05.03.2020
20200305 Vrouwendag Csa Bierbeek Sfeerfoto2
Foto: Sabrina voor BioForum

Jen, Greet en Sofie zijn trotse bioboerinnen. Hun veld ligt op enkele kilometers van elkaar. Ze telen groenten volgens de CSA-principes. Hun klanten komen zelf oogsten of halen wekelijks hun groentepakket af. "Onze bedrijven vullen elkaar aan. We zien elkaar niet als concurrent, want door samen te werken maken we bio sterker in Bierbeek."


Sterke vrouwen

Jen teelt veel biologische groenten en in het seizoen ook aardbeien en bessen. De deelnemers van CSA De witte Beek komen zelf oogsten op het veld. Community Shared Agriculture (CSA) betekent dat mensen 'aandeelhouders' zijn voor de komende oogst. Jen: "Als vrouw boerin worden was niet zo evident. Ik had voortdurend het gevoel dat ik mij moest bewijzen. Soms wordt mijn boerderij omschreven als pluktuin. Dat klinkt hobbymatig. Ik ben professioneel bezig en daarom spreek ik liever over een zelfoogstboerderij."

Greet en Sofie zijn zeven jaar geleden gestart met hun CSA-bedrijf 't Legumenhofke. Ze hadden nood aan een nieuwe wending in hun leven, zeker met twee jonge kinderen in huis. Greet volgde de opleiding biolandbouw bij Landwijzer en liep daarna stage op het bedrijf van Jen. Wekelijks verdelen zij nu pakketten aan 200 gezinnen. Greet: "Vrouwen worden goed geapprecieerd als ondernemers, maar landbouwbedrijven worden toch vooral uitgebaat door mannen en zeer weinig door vrouwen. Pas nadat we ons eerste seizoen tot een goed einde hadden gebracht accepteerden collega's ons als boerinnen."

Op stap met Jen, Greet en Sofie

Nu werken ze samen om CSA en bio in Bierbeek sterker te maken en nog meer mensen aan te spreken. Greet: "Meestal zijn onze leden in de eerste plaats op zoek naar verse, lokale groenten, maar gaandeweg leren ze wat echte duurzaamheid inhoudt en dat we daarvoor staan. Het leuke aan CSA is dat mensen ook bijleren over het ecologische aspect. Door elke week het reilen en zeilen op de boerderij mee te maken, beseffen ze hoe belangrijk het is om in de landbouw samen te werken met de natuur. Zo leren we 200 gezinnen dat een wortel in de grond zit, hoe spruitjes aan de plant groeien..."

Jen: "Ik vind het ook fijn dat mensen bij mij op het veld komen, dan ervaren ze hoe hard werken bio is. Die groenten komen niet zomaar op ons bord. Drie kwart van mijn werk en mijn machines, hebben te maken met omgaan met onkruid (een bioboer bestrijdt onkruid mechanisch en manueel, dus zonder chemische herbiciden, nvdr). Als bio een meerprijs heeft, dan heeft dat ook daarmee te maken. "Bron: eigen berichtgeving.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.