Jef Dries uit Weelde heeft de mooiste biologische kippenweide!

27.10.2022
Jef Dries Sfeerbeeld1
Foto en video: Astrid Agemans

De afgelopen maand stemden meer dan 1.000 Vlamingen voor de mooiste biologische kippenweide van Vlaanderen. Opvallend is dat Jef Dries uit Weelde zowel voor het publiek als voor de jury als een verdiende winnaar uit de bus kwam. Jef creëerde voor zijn kippen een gemengde biotoop van bomen, kruiden en lang gras waar ze in alle rust kunnen scharrelen. “Ik voel me vereerd, het is een mooie beloning voor het werk van vele jaren, met liefde voor de dieren en respect voor de natuur.”


Drie biologische kippenboeren dongen mee naar de titel van de mooiste biologische kippenweide van Vlaanderen: Dorien Baeyens uit Retie, Jef Dries uit Weelde en Vicky Deprez uit Gingelom. Ze werden genomineerd voor hun inspanningen om bomen en struiken aan te planten zodat de kippen hun vrije uitloop maximaal kunnen benutten.

Ruim 1.000 Vlamingen stemden aan de hand van de filmpjes op Bio Mijn Natuur mee voor hun favoriete kippenboer en de meerderheid verkoos Jef Dries uit Weelde als publieksfavoriet. Een vakjury beoordeelde ook de professionele aspecten van de uitloop en ook zij verkozen Jef als jurywinnaar. De vakjury: “Zijn uitloop voorziet voor de kippen een volledige biotoop die bestaat uit een bos, lang gras, kruiden en een boomgaard. Dankzij de vele beplantingen krijgen de kippen veel mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag te vertonen. En het is natuurlijk ook leuk om te zien hoe de kippen appels pikken in de boomgaard.”

De vakjury: “Zijn uitloop voorziet voor de kippen een volledige biotoop die bestaat uit een bos, lang gras, kruiden en een boomgaard. En het is natuurlijk ook leuk om te zien hoe de kippen appels pikken in de boomgaard.”

De winnaar: Jef Dries 

Jef Dries is er trots op dat zijn biologische kippenweide als de mooiste van Vlaanderen werd verkozen. De legkippen van Jef beschikken over meer dan twee hectare vrije uitloop. Jef: “Ik voel me vereerd, het is een mooie beloning voor het werk van vele jaren, met liefde voor de dieren en respect voor de natuur. De prijs zal een mooie, zichtbare plaats krijgen op ons bedrijf zodat al onze klanten - naast hun keuze voor biologische eitjes - ook weten dat we hier de perfecte omgeving voor de kippen hebben.”

Jef nam het traditionele leghennenbedrijf van zijn vader over en het schakelde het om naar bio, zo ging hij van 25.000 naar ongeveer 5.000 kippen. Bio noemt hij een mooie en logische manier van werken, van omgaan met je grond, je dieren en hun welzijn. Rondom en in de uitloopweides plantte hij een grote verscheidenheid aan bomen - gaande van diverse fruitbomen tot een variëteit aan inheemse boomsoorten - om schaduw en rust te creëren. Met de oogst van appels en hop perst hij sappen en brouwt bier als hobby. 

Jef Dries: “Ik voel me vereerd, het is een mooie beloning voor het werk van vele jaren, met liefde voor de dieren en respect voor de natuur."

Diervriendelijke bio-eitjes

De verkiezing is een initiatief van sectororganisatie BioForum om consumenten te stimuleren om vaker Belgische bio-eitjes te kopen. Lang niet alle kippen in België mogen naar buiten. Biologische kippen hebben een aangenaam leven met voldoende ruimte in de stal en de vrijheid om elke dag naar buiten te gaan. De boer werkt biologisch, spaart daarmee het milieu en respecteert het dierenwelzijn. Daarom zijn biologische eieren in de winkel dus de meest dier- en milieuvriendelijke keuze.

“Niet alleen het voer, maar élke schakel in het proces is biologisch, en net dat heeft volgens mij een impact op de kwaliteit van het ei,” zegt Jef die zelf ook enkele keren per week een bio-eitje eet, al dan niet verwerkt of als omelet met alles erop en eraan. “Ik denk dan ook dat ‘bio’ het antwoord is op de vraag welke richting het uit moet met de landbouw: respectvol voor mens, dier en natuur.”

Biologische eieren, afkomstig van kippen die biologisch gevoederd worden en een vrije uitloop hebben, kun je in de winkel herkennen aan hun ‘ei-code’, die begint met het cijfer 0. Je kan bio-eitjes ook rechtstreeks bij de boer kopen, heel wat bedrijven houden ook kippen naast hun groenteteelt. Vind een bioboer die zelf eitjes verkoopt bij jou in de buurt via onze adressengids van de Biopunten. 

Jef Dries Sfeerbeeld2
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.