​Internationaal burgerinitiatief wil glyfosaat bannen uit Europa - teken jij ook?

08.02.2017
Pesticide Spraying2
In categorie

Een burgerinitiatief om glyfosaat door de EU-lidstaten te laten verbieden, werd formeel geregistreerd door de Europese Commissie. Als het één miljoen handtekeningen van inwoners uit minstens zeven lidstaten krijgt, is de Commissie verplicht om te reageren.


Stop Glyphosate is een initiatief van een aantal milieuorganisaties en andere ngo's. Glyfosaat is een chemische stof die gebruikt wordt om onkruid te verdelgen in de landbouw.(*)

Eén miljoen handtekeningen

Omdat de petitie officieel geregistreerd is door de Europese Commissie, heeft het meer betekenis dan een gewone petitie. Als ze binnen het jaar één miljoen handtekeningen uit minstens 7 lidstaten kunnen verzamelen, dan moet de Europese Commissie initiatief nemen. Ofwel dienen ze binnen de drie maanden een wetsvoorstel in dat de vragen van het burgerinitiatief honoreert, ofwel moeten ze uitleggen waarom ze dat niet doen.

Ook Bio Mijn Natuur steunt deze actie en roept iedereen massaal op om deze petitie te ondertekenen en ook verder te verspreiden.

Mogelijk kankerverwekkend

Behalve een verbod op glyfosaat streven de initiatiefnemers ook naar een aanpassing van de erkenningsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen en dwingende Europese doelstellingen voor een verminderd pesticidengebruik. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is glyfosaat mogelijk kankerverwekkend. Bovendien is het bestrijdingsmiddel het meest gebruikte chemische middel in de landbouw ooit. De stof hangt in de lucht, zit in het water, in de bodem en kleeft op gewassen. Ze werd ook teruggevonden in brood (Engeland), bier (Duitsland), maandverband (Argentinië) en wijn (VS).


(*) Over glyfosaat

Glyfosaat vernietigt niet alleen de bedoelde onkruiden, maar ook het groen in en rond de akkers. Het wordt ook ingezet door overheden om bijvoorbeeld spoorrails en autowegen onkruidvrij te maken. Verder is glyfosaat ook een frequent voorkomend bestanddeel in herbicideproducten voor het particuliere gebruik.

Hoewel er nog wetenschappelijke onduidelijkheid bestaat over het al dan niet kankerverwekkend zijn van glyfosaat, tonen studies aan dat herbiciden met dit middel een hormoonverstorende werking hebben en onze vruchtbaarheid kunnen aantasten. In de biolandbouw wordt uiteraard geen glyfosaat gebruikt. Lees hier meer over.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.