Europese biomarkt groeit, maar het areaal blijft wel bescheiden

12.04.2018
Europese Biolandbouw
Foto: KVL/Creative Nature
In categorie

Op 11,9 miljoen hectare grond in Europa wordt er aan biolandbouw gedaan.  Dat is op 6,7 procent van de totale landbouwoppervlakte. Ook de vraag naar biologische producten stijgt. De infografieken van de studiedienst van het Europees Parlement helpen om de groeicijfers beter te vatten.


Steeds meer grond biologisch

Spanje (16,9%), Italië (15,1%), Frankrijk (12,9%) en Duitsland (9,5%) zijn samen goed voor meer dan de helft van het bioareaal! Hou je rekening met hun grote totale landbouwareaal, dan daalt behalve voor Italië (14%) het percentage biologische landbouwgrond in deze landen onder de 10 procent. In een aantal andere lidstaten is de biosector relatief gezien dus belangrijker, Oostenrijk (21,3%) en Zweden (18,3%) op kop. Komen ook boven de 10 procent bio op hun totaal landbouwareaal: Estland (18%), Tsjechië (14%), Letland (13,4%) en Finland (10,5%).

bioareaal-grafiek-april-2018.png#asset:87065:centeredColumnHeaderImage

45,1% blijvend grasland

In Europa bestaat 45,1 procent van het bio-areaal uit blijvend grasland. Andere blijvende gewassen (fruitbomen en bessen, olijfbomen en wijngaarden) nemen 10,9 procent in. Op de resterende 44 procent van het areaal groeien granen, verse groenten, landbouwgrondstoffen voor de verwerkende industrie en veevoeder. In België maakt het bio-areaal 5,8 procent uit van alle landbouwgrond. Vlaamse bioboeren telen voornamelijk groenten en fruit, hun bedrijven hebben gemiddeld een oppervlakte van minder dan 5 hectare. Aan Waalse zijde is er ruimte ingevuld door grondgebonden veehouderij. 

gewassen-grafiek-april-2018.png#asset:87071:centeredColumnHeaderImage

Europeanen lusten bio

De biologische markt in Europa wordt voortdurend uitgebreid en is nu ongeveer € 30,7 miljard per jaar waard. Hoewel het aandeel van de biologische landbouwgrond in Europa in de loop van de jaren is fors toegenomen, blijft de totale oppervlakte landbouwgrond redelijk bescheiden. Het verschil tussen de snel groeiende consumptie en de gestage productie moet soms opgevangen worden door de invoer van bioproducten van buiten Europa. 

Ruim 70% van de Europeanen vindt biologische voeding beter van kwaliteit. Ruim 78% van de bevraagden is van mening dat biologische voeding geproduceerd wordt volgens een landbouwmethode die beter is voor het milieu. Ze lijken ook op de hoogte van het feit dat biologische landbouwers geen gebruik maken van chemische pesticiden, synthetische meststoffen of preventieve toediening van antibiotica. Maar liefst 76% van de bevraagden appreciëren bovendien dat biologische veetelers meer rekening houden met het dierenwelzijn. 

europeaan-over-label-grafiek-april-2018.png#asset:87069:centeredColumnHeaderImage


Bekijk de volledige infografieken.

Bron: Infografieken van Eurostat, Eurobarometer en Vilt

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.