Hoe voeden we tien miljard mensen zonder de planeet uit te putten?
Het 'perfecte' dieet voor jezelf en voor de wereld bestaat. Belangrijker nog, het is ook haalbaar. Tot die conclusie komt een internationale werkgroep van wetenschappers. Maar om de hele mensheid fatsoenlijk te voeden, is wel een nieuwe landbouwrevolutie nodig. Op het menu: groenten, fruit, peulvruchten, noten en maximaal 80 gram vlees of vis.
Het rapport opent met een rake vaststelling: voedselsystemen hebben het potentieel om de gezondheid van de mens en het ecosysteem te garanderen, maar ze bedreigen momenteel beide. De manier waarop we eten, is nu en in de toekomst onhoudbaar. Een shift in voedingssysteem is meer dan ooit aan de orde. Dit omvat ingrepen op alle niveaus: productie, verwerking, distributie, bereiding en consumptie van voeding.
DIEET VAN 2050
Het dieet voor de 21ste eeuw ziet er volgens de wetenschappers als volgt uit: bijna geen rood vlees meer en een beetje kip, vis en zuivel, veel minder suiker en juist grote hoeveelheden groenten, noten, granen en fruit. Als iedereen zich aan dit dieet houdt, dan houden we de aarde in 2050 leefbaar en alle tien miljard burgers gezond, stellen de wetenschappers.
Om het dieet te volgen, moet de gemiddelde mens dus wel bereid zijn om andere eetgewoontes aan te leren. Dat zegt de Britse hoogleraar Tim Lang, een van de leiders van de studie, waaraan 37 wetenschappers uit zestien landen drie jaar lang gewerkt hebben. Vorige week verschenen de resultaten van die gezamenlijke arbeid in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.
Onderzoeker Tim Lang: "Als iedereen zich aan dit dieet houdt, dan houden we de aarde in 2050 leefbaar en alle tien miljard burgers gezond"
GEZOND EN DUURZAAM
“Om een groeiende bevolking van 10 miljard mensen tegen 2050 te voeden met een gezond en voedzaam dieet, moeten we onze eetgewoonten aanpassen, de voedselproductie verbeteren en voedselverspilling verminderen. We hebben een significante omwenteling nodig die het wereldwijde voedselsysteem verandert zoals nooit tevoren.”
Dat gezondheid en duurzaam eten hand in hand gaan, blijkt voor Lang niet zo’n hele grote verrassing. “De laatste tien jaar zijn talloze onderzoeken verschenen die allemaal één kant op wijzen”, zegt hij: “Wat goed is voor de gezondheid, is ook goed voor de planeet.
Onderzoeker Tim Lang: "Wat goed is voor de gezondheid, is ook goed voor de planeet."
Bron: Bond Beter Leefmilieu en Het Laatste Nieuws