Hoeveel zou je betalen als de echte kost werd gerekend?

12.02.2016
Schermafbeelding 2016 02 12 Om 13 50 19 1

Wist jij dat producten in de winkel allerlei verborgen kosten voor de maatschappij met zich meebrengen? Hoe hoog zijn die kosten dan exact en hoeveel lager zijn ze wanneer je voor bio kiest?


Verborgen kost

Steeds meer mensen weten over de verborgen kost van eten en kledij, door reportages zoals 'De prijs van goedkoop eten' (Panorama) en de internationale documentaire 'The True Cost'. Maar hoe hoog zijn die kosten dan exact en hoeveel lager zijn ze wanneer je voor bio kiest?

'Wanneer jij in de supermarkt je boodschappen afrekent, betaal je niet voor de verborgen kosten'

Exact berekenen

Zou het niet verhelderend zijn als we de verborgen kosten voor bodemverarming, klimaatverandering of waterverontreiniging exact kenden? Voor diabetes en overgewicht en voor zware ziektes veroorzaakt door residu's van pesticiden of hormonen? Voor het resistentieprobleem van antibiotica? Dit kost ons als maatschappij ook handenvol geld. Hoeveel juist?

In 2014 hebben wetenschappers van de wereldvoedselorganisatie FAO voor het eerst een model ontwikkeld om de True Cost Of Food uit te rekenen. De eerste resultaten zijn duidelijk: de totale verborgen kosten voor het milieu wereldwijd bedragen zo'n 2100 miljard! De sociale kosten zijn zelfs nog hoger: 2700 miljard dollar. Wanneer jij in de supermarkt je boodschappen afrekent, betaal je hier niet voor. Maar uiteindelijk betaal je deze kosten toch, via de belastingen en via de kosten voor gezondheidszorg. Of je kinderen krijgen de rekening.

Bio is niet te duur, gangbaar is te goedkoop, concluderen we daar uit. Betekent het dat mensen zomaar veel meer geld aan eten zouden moeten uitgeven? Dat zou toch niet fair zijn, aangezien best veel mensen een krap budget hebben!? Een groot deel van de bevolking is echter prima in staat iets meer betalen voeding. Verder zou het sterk aangeraden zijn voor de overheid om biologische voeding, of andere voeding met een uitgesproken duurzame oorsprong, een belastingsvoordeel te geven. En onduurzame voeding juist een zwaardere belastingsvoet te geven. Zo reflecteert de prijs van voeding meer de hele realiteit: biologisch wordt goedkoper, gangbare voeding wordt duurder.

'De pilot maakt het consumenten mogelijk om in het winkelschap zelf de echte kost te vergelijken'

Het Nederlandse bedrijf Nature & More lanceert op basis van de FAO module een pilot waarbij consumenten in het winkelschap de echte kosten en voordelen van biologisch fruit kunnen vergelijken met het conventionele alternatief. Deze informatie wordt beschikbaar gemaakt voor citroenen, sinaasappels, druiven, ananas, appels, peren en Wild Wonder tomaten.


Koop je biologische peren, dan red je 6 kubieke meter vruchtbare bodem per jaar.

Koop je biologische druiven, dan spaar je 25.200 liter water per jaar.


Ontdek het verschil tussen bio en gangbaar voor verschillende fruitsoorten.

Op vlak van mode en textiel is de notie True Cost ook gelanceerd. Slechte arbeidsomstandigheden, onrechtvaardige lonen, sociale wantoestanden: het is helaas de normale realiteit van de gigantische kledingindustrie. Biologisch katoen is een goed alternatief voor de modeliefhebber, fair trade zeker ook. Maar het gehele systeem van fast fashion moet op de schop en de echte kost moet zichtbaar zijn.


Meer lezen over het berekenen van de echte kostprijs? www.natureandmore.com

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.