Hoe werkt biocontrole in de praktijk? Ga mee met de controleur door de kaasmakerij

30.05.2016
Bioweek bio mijn natuur wim lybaert kaas biologisch © KVL/ Creative Nature

Kom mee op rondleiding bij kaasmakerij Het Dischhof en beleef een simulatie van een officieel controlebezoek. De controleur van Tüv Nord Integra laat zien wat de controleorganisatie al 25 jaar professioneel doet: nauwkeurig en streng controleren op bio.


Mee op controlebezoek

De controleur van de officiële instantie Tüv Nord Integra toont je hoe bio gecontroleerd wordt. Kaasmaker Dries legt uit hoe hij biologische kazen maakt en op welke manier die zich onderscheiden van gewone kazen.

Biolabel betekent gecontroleerd

Zie je het Europees biolabel op een verpakking van jouw biologische melk, kaas of yoghurt staan? Dan mag je ervan uitgaan dat het product grondig gecontroleerd is. Zowel de biologische melkboer als de zuivelproducent krijgt elk jaar een biocontroleur over de vloer, die nagaat of hij de strenge bionormen naleeft. Hoe herken ik bio?

België presteert goed

België staat gekend als een land waar de biocontrole goed georganiseerd en erg doeltreffend is. In ons land ondergaat elke biologische marktspeler, zoals boer, verwerker, groot- en kleinhandel, jaarlijks een volledige biocontrole. Die controle vindt plaats bovenop de reguliere controles voor voedselveiligheid. Per verrassing komt de controleur ook soms langs. Hoe werkt biocontrole in Europa?

171

Tüv Nord Integra

In België maakt de controleorganisatie Tüv Nord Integra al meer dan 25 jaar werk van betrouwbare controle en certificatie van de biologische landbouw. Die jarenlange expertise is een pluspunt: ze kennen de sector door en door. In 2015 controleerde Tüv Nord Integra meer dan 1000 bedrijven met bio, zowel boeren, verwerkers als winkels. Dat biobedrijven hun keuze au serieux nemen, blijkt uit de controlegegevens. Er werden 1836 controles uitgevoerd en 473 stalen genomen, daarvan werden er na onderzoek amper 27 als niet-conform beschouwd. Elk bedrijf krijgt minimum 1 maal per jaar een volledige controle. Daarnaast worden bij minimum 50% van de bedrijven onaangekondigde steekproefcontroles uitgevoerd. Deze controles geven de consument de garantie dat een bioproduct ook echt bio is.

'Er werden 1836 controles uitgevoerd en 473 stalen genomen, daarvan werden er na onderzoek amper 27 als niet-conform beschouwd'

Controle is essentieel

De biologische sector staat achter dit uitgebreid controlesysteem. Het is immers dé garantie voor haar consumenten, dat ‘bio echt bio is’. Geproduceerd volgens de Europese regels, met respect voor dier, bodem en biodiversiteit.

Rs11549 Kvl 20130419 4409 Scr 2

Unieke rondleiding

Welkom op deze unieke rondleiding waarbij de biocontroleur je laat zien hoe hij controleert.

Maandag 6 juni 2016 om 14u

Dodepaardenstraat 58, 8600 Keiem (Diksmuide, West-Vlaanderen)

Prijs: 4 euro, incl kaasdegustatie. Meld je komst via info@dischhof.beDit artikel kwam tot stand als publi-redactionele samenwerking met Tüv Nord Integra.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.