Help de bijen, gooi een biologische bloemenbom!

20.05.2021
186995103 3951375398279566 8033339655295390129 N
Foto: Slow Food Europe/Velt

Vandaag is het Wereld Bijendag! Wil jij jouw straat of buurt opvrolijken én de bijen en andere insecten helpen? Doe dan mee aan de Flower Bomb-uitdaging! Door met bloemzaden je eigen biologische zaadbommen te maken en te gooien is het mogelijk om je tuin, park, kale plekjes… snel om te toveren tot kleurrijke bestuiversparadijsjes. 


Bestuivende insecten zijn onmisbaar in de natuur en voor de landbouw. Maar vlinders, bijen en hommels in België hebben het moeilijk. Imker Lode vertelt er meer over in dit interview

De lente is de perfecte tijd om bloemen en planten te zaaien, en daarom organiseert Slow Food Europe de Flower Bomb-uitdaging! Op die manier willen zij buzz creëren rond de Europese petitie ‘Save Bees and Farmers’ om boeren én bijen te redden.

Je kan zelf eenvoudig biologische zaadbommen maken en de bommen los te laten in je tuin, stad of omgeving. Maakte je een leuke foto van jezelf, de kinderen, vrienden… in actie ? Aarzel niet die tijdens het weekend na Wereldbijendag (20 - 23 mei) te posten de hashtags # FlowerBombChallenge en #SaveBeesandFarmers.

Zelf biologische zaadbommen maken

Zaadbommen maken is zo gepiept, en je kunt het doen wanneer je er zelf zin in hebt. Ze blijven namelijk tot wel een paar maanden goed. Leuk om te doen met of zonder de kids! 

Kies bij voorkeur voor biologische zaden van bijvriendelijke kruiden, bloemen en vaste planten die veel nectar en stuifmeel leveren. Eenjarige planten bloeien (tromgeroffel)… één jaar. Meerjarige planten komen jaarlijks terug en zorgen dus voor een meer permanent bijenbuffet. Check in de biopunten voor winkels met biozaadgoed.

Bloemenbom zelf maken

Bron: Slow Food Europe/Velt

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.