Goedgekeurde ggo-zalm is riskant

27.11.2015
Ge Fish Approved 27298

De Amerikaanse Voedselwarenauthoriteit (FDA) heeft voor het eerst een genetisch gemanipuleerd dier goedgekeurd voor menselijke consumptie. Het Amerikaanse Centrum voor Voedselveiligheid vindt dit zorgwekkend en gaat de beslissing aanvechten bij de rechter.


“Deze beslissing bedreigt de overlevingskans van de aangeboren zalmpopulaties in onze rivieren en de gevolgen voor de menselijke gezondheid zijn compleet ongekend,” alarmeert het Amerikaanse Centrum voor Voedselveiligheid.

Risico op genetische contaminatie

Elk jaar ontsnappen er zo’n twee miljoen zalmen uit kweekreservoirs in de oceaan, beweert het Centrum voor Voedselveiligheid. De ggo-zalm zal gekweekt worden in gesloten bassins op het vasteland, dus de vraag blijft nog of dezelfde zorg hier nodig is als over de zalmen die uit oceaankwekerijen ontsnappen. Volgens de producent van de ggo-zalm, is deze steriel en kan hij dus niet mengen met de oorspronkelijke populaties.

Het Centrum voor Voedselveiligheid betwist dit en wijst ook op wat er op het spel staat: “Deze industrieel vervaardigde vis groeit twee keer zo snel als een gewone en zou de oorspronkelijke zalmpopulatie overwinnen. Gemeenschappen die leven van de zalmvangst zullen erg te lijden krijgen en het leefmilieu onder water zal voorgoed veranderen. Met de goedkeuring van de FDA staat deze realiteit niet veraf.”

Ondemocratische beslissing

De beslissende instantie heeft hier de mening van miljoenen Amerikanen en 40 leden van het Amerikaanse congres genegeerd. Twee miljoen mensen hebben publiekelijk bezwaar aangetekend, het hoogste aantal ooit bij de FDA.

De gevolgen voor de menselijke gezondheid zijn volgens het Centrum voor Voedselveiligheid “compleet ongekend” door gebrek aan uitgebreid en langdurig onderzoek. Daarom wil ze nu juridische stappen ondernemen en vraagt daarvoor financiële steun aan burgers om dat te kunnen doen.

Bron en nieuwsfoto: Center for Food Safety

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.