Ggo-tarwe duikt opnieuw op buiten labo of proefveld

08.08.2016
Tarwe
In categorie

Het Amerikaans landbouwministerie heeft verklaard dat er genetisch gemodificeerde tarwe gevonden werd op een landbouwperceel in de staat Washington. Het is al de derde keer in drie jaar tijd dat ggo-tarwe van Monsanto opduikt buiten een labo of proefveld.


De ontdekking van ggo-tarwe op een braakliggend landbouwperceel in de staat Washington gaat over welgeteld 22 plantjes. In 2013 werd er al eens ggo-tarwe gevonden op een boerderij in Oregon, ver van de plaats waar er rond de eeuwwisseling veldproeven met ggo-tarwe plaatsvonden. Een jaar later was de vindplaats eenvoudiger te verklaren: dichtbij een landbouwonderzoeksinstituut in de staat Montana.

Het landbouwministerie USDA opent een onderzoek om te achterhalen hoe de 22 tarweplantjes op het braakliggend perceel zijn terechtgekomen. Uit voorzorg is de volledige graanoogst van de betrokken landbouwer getest. Daarin werden geen sporen van ggo teruggevonden. Evenmin is het elders in het commerciële circuit opgedoken.

Ongelegen voor Monsanto

Voor multinational Monsanto komt het voorval erg ongelegen, want het betaalde de voorbije twee jaar al 2,75 miljoen dollar om het niet tot rechtszaken met landbouwers te laten komen. Zij worden op kosten gejaagd door het testen van graanstalen op de aanwezigheid van ggo’s en zijn dat beu. Ook ziet de milieubeweging zijn voorspelling – besmetting van omliggende landbouwpercelen is onvermijdelijk door bestuiving via de wind – nu al voor de derde keer uitkomen.

Bron: Vilt.be

Waarom zijn ggo's niet toegelaten in de biolandbouw?

In de biologische landbouw is het gebruik van ggo's niet toegelaten, omdat ze haaks staan op de internationale biologische principes. Ze bieden geen garantie op een lager gebruik van chemische pesticiden en tasten de autonomie van de boer aan. Daarnaast woedt er nog steeds discussie over de vraag of ggo-producten volkomen veilig zijn voor consumptie. Tot slot bedreigen ggo’s de toekomstige voedselproductie door en voor komende generaties. Ggo’s vormen niet het juiste antwoord op het complexe vraagstuk van een eerlijke wereldvoedselproductie en -distributie. Ga naar meer info.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.