Gezocht: helpende handen op de bioboerderij wegens de coronacrisis

19.03.2020
Corona Seizoensarbeid Tijdelijke Werkeloosheid
Foto: Kobe Van Looveren, het Wijveld.

Door de Corona-crisis hebben heel wat bioboeren last van personeelstekort. Ben je gemotiveerd om onder het statuut van 'seizoensarbeider' tijdelijk mee te werken op een biologische boerderij? Je werkt in de natuur, op een landbouwbedrijf waar alle hygiënische maatregelen nauwkeurig worden opgevolgd. 


Zowel bij boerderijwinkels als bij de bioboeren die aan supermarkten leveren komen ze sinds het uitbreken van de Corona-crisis handen tekort. Verschillende bioboeren organiseren nu ook bestellingen en thuisleveringen. Zo slagen ze erin om ook de meest kwetsbare klanten (ouderen, zieken) te bedienen. Vanaf april komt het seizoen volop op gang en dan zal er nood zijn aan extra werkkrachten op het veld. 

Uiteraard nemen onze bio-boeren alle maatregelen rond 'social distancing', veiligheid en hygiëne in acht. Het voorzorgsprincipe maakt deel uit van het DNA van de biosector en dat voorzorgsprincipe passen we nu massaal toe: beter voorkomen dan genezen. 

Deze oproep gaat over het werken als seizoensarbeider. Vrijwilligerswerk is niet toegestaan op de meeste landbouwbedrijven, omdat het nu eenmaal geen vzw's maar winstgevende bedrijven zijn. Werken als vrijwilliger is enkel mogelijk op een paar erkende vzw-zorgboerderijen. 

Enkele veelgestelde vragen:

We spelen een faciliterende rol tussen de bioboer en jezelf, maar we komen verder niet tussen in de selectie of tewerkstelling Check de website van VDAB in verband met vragen over je uitkering, of neem contact op met je vakbond of de RVA.

  • Ik ben tijdelijk werkeloos. Kan ik mijn premie verliezen als ik ga werken als seizoenarbeider?
    Op dit moment is het nog niet zeker of je een tijdelijke werkeloosheidspremie kan combineren met seizoenarbeid. Er is overleg bezig met de overheid om de mensen die in tijdelijke werkloosheid werden geplaatst door hun bedrijf, te kunnen activeren in de landbouw. Deze maatregel is nog niet goedgekeurd. Dit betekent dus dat je je premie kan verliezen. Het loon van een seizoenarbeider verschilt afhankelijk van het soort landbouwbedrijf waarvoor je werkt. Op een landbouwbedrijf bedraagt het gemiddeld 9,26 euro per uur en in de bloementeelt 10,12 euro/uur. Dit betekent dat een loon bij een werkweek van 38 uur kan variëren van minimum 1.615,95 euro tot maximaal 1.730,52 euro per maand. Je mag evenwel 50 uren ingezet worden per week waardoor je uitkomt op respectievelijk minimum 2.126,25 euro en maximum 2.277 euro/maand.
  • Ik val onder een ander statuut. Kan mijn uitkering in het gedrang komen?
    Kijk zeker na of je uitkering onder een ander statuut niet in het gedrang komt. Ben je werkzoekende? Dan mag je 30 dagen per jaar als seizoenarbeider op een landbouwbedrijf werken. Op de dagen dat je als seizoenarbeider werkt, ontvang je geen werkloosheidsuitkering meer. Als gepensioneerde mag je per jaar een bepaald bedrag bijverdienen zonder dat je je pensioen verliest. Hoeveel precies hangt af van een aantal factoren zoals je leeftijd, het type pensioen dat je krijgt… Een zelfstandige die een hinderpremie krijgt wegens de coronacrisis, kan met behoud van premie aan de slag als seizoenarbeider. 

Oproep seizoenswerk: meer dan 1.000 aanvragen! 

We kregen op korte tijd al meer dan duizend aanvragen. Omdat we tijd nodig hebben om voor deze kandidaten een geschikte match te vinden, hebben we de aanmeldingen (voorlopig) stopgezet. Hartelijk dank voor jullie enthousiasme! 

Je werkt afhankelijk van het bedrijf op het veld, in tunnels of kas en/of in de loods en omvat planten, wieden, oogsten, sorteren en inpakken van groenten/fruit/bloemen... Bioboeren hebben het liefst een seizoenarbeider die een volledige dag en zelfs een volledige werkweek (maandag tot vrijdag) kan komen werken. 

Na enkele weken nog geen bericht gekregen? Het zaai- en plantseizoen komt pas effectief op gang vanaf begin april. Maak je dus niet te snel ongerust. We vragen je alleszins om in deze drukke tijden zelf geen contact op te nemen met onze bioboeren. Zij nemen contact op met jou.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.