Boer Renaat pleit voor vaccinatiestrategie tegen mond-en klauwzeer

09.03.2021
Facebook Renaat Devreese Vaccinatie
Foto: Frank Toussaint, Renaat Devreese op 't Reigershof

Twintig jaar geleden moest bioboer Renaat Devreese zijn geiten laten slachten wegens mogelijk gevaar voor mond-en-klauwzeer. Vandaag pleit Renaat ervoor dat boeren hun fokdieren preventief mogen beschermen via vaccinatie wanneer een ziekte dreigt. "Waarom mogen boeren hun fokdieren niet vaccineren, terwijl er wel al een vaccin tegen mond- en klauwzeer bestaat?"


Corona

Vandaag worden we allen opgeroepen ons te laten vaccineren. Ook al hebben velen vragen over de strategie, de vaccins, de aanpak tegen corona. Veruit de grootste groep mensen laat zich vaccineren, om zich te beschermen tegen de ziekte. Anderen doen dit niet direct om zichzelf te beschermen, maar uit verantwoordelijkheid, uit zorg voor de ander. Voor de ouderen, zodat ze weer familie en hun dierbaren kunnen omarmen. Uit solidariteit met jongeren, zodat ze hun ‘jong zijn kunnen vieren’, ten volle kunnen beleven.

En er wordt stevig op ingezet. Stel je kritische vragen over de vaccins, over de farmalobby, over de aanpak van de epidemie, word je snel gebrandmerkt als antivaxer. Dat is duidelijke taal, dan ben je tegen, je bent anti, je wordt vakkundig in de hoek van de ‘slechten’ gezet.

"Op 8 maart worden al onze geiten en pasgeboren lammeren één voor één afgemaakt. De volgende morgen maakt het ministerie bekent dat alle dieren kerngezond waren..."

Mond-en klauwzeer

Februari 2001. In het Verenigd Koninkrijk breekt mond-en-klauwzeer (MKZ) uit. Een ziekte, voor de mens ongevaarlijk, maar wel voor tweehoevigen zoals runderen, varkens, geiten en schapen. De zwakste dieren sterven, de anderen maken een ziekteproces door, maar halen het.

Ook op de geitenboerderij 't Reigershof sloeg op 8 maart 2001 het noodlot toe. Renaat moet verplicht al zijn biologische geiten laten slachten wegens mogelijk gevaar voor mond-en-klauwzeer (MKZ). De boer verzette zich hevig tegen die beslissing, maar toch werd zijn volledige bedrijf geruimd.

Renaat: "Omdat wij begin 2001 enkele fokgeiten kochten in Engeland, waren wij een verdacht bedrijf en kwal het bevel al onze geiten af te maken. Na een felle juridische en publieke strijd verliezen we. Op 8 maart worden al onze geiten en pasgeboren lammeren één voor één afgemaakt. De volgende morgen maakt het ministerie bekent dat alle dieren kerngezond waren..."

"Daar sta je dan als boer. Machteloos, in je diepste zijn geraakt. In alles wat voor je zo belangrijk is, werken met leven, mogen werken met leven."

"Daar sta je dan als vader. Hoe leg je dit uit aan je kinderen, prille tieners? Zelf weet je geen blijf met je verdriet, wat dan met je kinderen? Wat met je verhalen over zorg voor leven? Het belang van goed, gezond voedsel? Voedsel dat je echt voedt."

Renaat: "Het gevolg van niet vaccineren is dat je een blijvend risico toelaat op een nieuwe epidemie."
Renaat Devreese Sfeerbeeld

Niet vaccineren? 

20 jaar na datum is er nog steeds geen plan van aanpak wanneer de ziekte hier terug is. Opnieuw eist de machtige vleeslobby dat er dan massaal geslacht wordt. Geen vaccinatie dus, ook geen noodvaccinatie om zoveel mogelijk dieren te beschermen bij dreiging van de ziekte.

Renaat: "Het gevolg van niet vaccineren is dat je een blijvend risico toelaat op een nieuwe epidemie. Want mond- en klauwzeer is een zeer besmettelijke ziekte die constant op meerdere plaatsten in de wereld woedt. Met onze geglobaliseerde wereld is het zo weer verder verspreid. Sinds het verbod op vaccinatie eind jaren '80 is de strategie bij ziekte: stamping out. Het massaal afslachten van zieke dieren en dieren die mogelijks in contact kwamen met de ziekte. De dieren worden geofferd om het belang van vleesexport of vleeslobby te dienen."

Zonder onderscheid tussen slachtdieren en fokdieren, want daar zit volgens Renaat een erg belangrijk verschil. "Fokdieren maken deel uit van wat boerenlandbouw is. Generatie op generatie worden de goeie fokkwaliteiten doorgegeven. Zulke dieren afmaken is dus vele keren ingrijpender, niet alleen voor de boer zelf, maar ook voor volgende generatie."

Bron: Vilt.be

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.