Geen anti-schuimmiddel in bio

Op het radioprogramma Inspecteur Decaluwé vanochtend was er discussie over een vreemde stof in onze geliefde sandwiches: anti-schuimmiddel oftewel E900. Het zou geregeld voorkomen in sandwiches, maar het kan ook in andere dingen verwerkt zijn die we dagelijks eten, bijvoorbeeld confituren, vruchtensappen, frituurvetten, soep ...
Ook in bio?
Zulke E-nummers zijn dan wel officieel toegelaten, maar het gecombineerde effect ervan is vaak niet bekend, noch wat er gebeurt als je er best veel van eet. De beste manier om ze te vermijden, is door gecertificeerde biovoeding te eten. Want in biologische sandwiches, confituren, soepen, enz, zitten zeker geen van dit soort stoffen. In verwerkte bioproducten mogen bijna geen toevoegingen zitten, en zeker géén schadelijke of omstreden additieven. De enkele additieven die wel zijn toegelaten kennen strenge voorwaarden. Biovoeding ondergaat ook geen chemische processen, zoals het hydrogeneren van vetten.
Waarom anti-schuimmiddel?
Een artisanale bakker heeft meestal geen antischuimmiddel nodig voor zijn sandwiches, want hij strijkt zelf met de hand de sandwiches in met eierdooiers. Maar in een fabriek wordt dat ei of die eivervanger op de sandwiches gespoten, en dan is er wel een risico dat dat ei gaat schuimen. Vandaar dus E900. Nochtans heeft het geen voedingswaarde, mag je er maar een heel beperkte hoeveelheid van binnenkrijgen én zijn er ook industriële sandwiches die het niet bevatten. Het is dus blijkbaar niet eens nodig.
Bron: Radio 2, BioForum Vlaanderen
Nieuwsfoto: baksels.be