Fundrasing Het Mosterdzaadje: investeer in biolandbouw

08.05.2017
Kiemen © Somsak Sudthangtum (123Rf)

De 29-jarige Tuur, een enthousiaste bioboer uit Mol, droomt van een groot landbouwbedrijf dat voor de lokale gemeenschap biogroenten en -dieren, een samentuin en een buurtwinkel voorziet. Nu kan hij een mooi stukje grond vlakbij Mol kopen samen met De Landgenoten. Een klein begin van de grootse plannen voor het Mosterdzaadje. Maar daar heeft hij wel jouw hulp bij nodig!


Het bedrijf van boer Tuur is een CSA met zelfoogst, vlinderabonnementen en buurtwinkel. Hij ging vol enthousiasme aan de slag als bioboer, maar moest helaas weg van de grond die hij bewerkte, een zware dobber voor een startende boer als Tuur. Gelukkig kan hij nu een mooi stukje grond vlakbij Mol kopen samen met De Landgenoten.

Ingeving

Onder de kerktoren van Mol-Achterbos ligt het ouderlijk huis van Tuur. Een groene oase met fruitbomen, groentetunneltjes, een kippenren, houtstapels, hagen en struiken. In de garage die wordt omgetoverd tot een buurtwinkeltje zitten nog enkele kuikentjes onder de warmtelamp. Dit is Tuurs habitat: “Ik wil deze plek zien uitgroeien tot een groot biobedrijf met fruit, groenten, aardappelen, vlees, kaas, …” En de dromen voor het Mosterdzaadje gaan verder: van samenwerking met meerdere boeren of samentuinders tot een buurtcafé of restaurant met streekproducten.

Een vijftal jaar geleden tijden zijn studies in Freiburg kreeg Tuur een eerste ingeving: “Vroeger was Freiburg een commune, nu is het de meest vooruitstrevende stad in West-Europa op vlak van nieuwe samenlevingsvormen en duurzaam ondernemen”, vertelt Tuur. “Ik zat in een studententoren waar ik groentjes kweekte op mijn balkon en ik had keuze uit boerenmarkten, buurtwinkels of coöperatieve biosupermarkten. Lokaal & biologisch is er dagelijkse kost. Toen kreeg ik het idee, dat moet bij ons ook kunnen!”

Grondperikelen

Na de opleiding tot bioboer bij Landwijzer was hij zeker: "Ik wilde er mijn beroep van maken en ging met biologische groenteteelt aan de slag.” Twee jaar later startte Tuur het Mosterdzaadje. “Ik kon meteen beginnen op wat volgens de oudste boeren van de streek één van de beste stukken landbouwgrond van Mol was.” Totdat de eigenaar aan het begin van het tweede seizoen zijn grond toch terug wilde. In de familie van Tuur was nog wel wat bouwgrond, maar dat kon hij niet betalen. Dus moest hij van een mooi perceel van twee hectare plots verhuizen naar enkele lapjes grond die rond het ouderlijk huis liggen.

“Hoe komt het dat ik voor landbouwgrond per vierkante meter moet tellen, terwijl we met de schapen van Kemp vzw spreken over een duizendtal hectare? Natuurgrond wordt strikter beschermd voor natuur, terwijl je op landbouwgrond biobrandstof mag telen, je kan er paarden zetten, of er gaan wonen. Als je geld hebt, lijkt het alsof alles mag op landbouwgrond.”

Toekomst voor het Mosterdzaadje

“Die verhuis mij enorm veel energie gekost. Op enkele weken tijd moet je al je plannen bijsturen”, legt Tuur uit. “Gelukkig kan er dit seizoen nog verandering in komen!” Tuur vond een perceel van 1,2 hectare dat hij met De Landgenoten wil aankopen. Zo is hij zeker dat hij tot het einde van zijn carrière deze grond kan bewerken. Dan krijgt het Mosterdzaadje bestaanszekerheid en een toekomst.

“De grond ligt iets verder van het centrum, dus ga ik er grove groenten en wat graan voor de kippen en ons varken zetten. Dat is minder intensief dan fijne groenten, die voorlopig nog rond het huis blijven staan.” Tuur droomt al van de eerste oogstdag waarbij de kolen geoogst en ingekuild zullen worden. Dat gemeenschapsgevoel met het Mosterdzaadje creëren, is erg belangrijk voor Tuur. “En door de grond met De Landgenoten te kopen, kan iedereen een stukje grond van mijn boerderij bezitten!”

Lees meer over Tuur en over hoe je een aandeel in zijn grond kunt kopen.

De Landgenoten​

De Landgenoten kopen landbouwgrond en verhuren die aan bioboeren. Samen met een groeiende beweging van bijna 1000 boeren en burgers kochten ze zo'n 10 hectare grond voor 4 biolandbouwbedrijven.

Word aandeelhouder van de coöperatie De Landgenoten en investeer samen met vele andere coöperanten in vruchtbare landbouwgrond. Of steun de Stichting De Landgenoten met een gift om de missie van De Landgenoten mee waar te maken. Word ook Landgenoot en maak duurzame landbouw samen met ons mogelijk.

www.delandgenoten.be

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.