'Farming for Climate' helpt Vrijselhof om toekomstdroom te realiseren

18.03.2021
20210318 Vrijselhof Deutsche Bank

'Farming for Climate' en Deutsche Bank willen de transitie naar agro-ecologie versnellen. Vrijselhof is een van de vijf vooruitstrevende bedrijven die zij steunen in hun toekomstdroom. Joe: "We willen een volledig circulaire boerderij worden die 300 mensen in hun voedsel voorziet, dus zonder dat we meststoffen of andere zaken van buiten ons systeem moeten gebruiken."


Sinds enkele maanden werken de vzw 'Farming for Climate' en Deutsche Bank België samen. Met een bedrag van 150.000 euro worden vijf vooruitstrevende Belgische landbouwbedrijven ondersteund in hun agro-ecologische toekomstplannen. 

Om hun partnerschap in de verf te zetten, bezochten Bernard Escoyez, oprichter van 'Farming for Climate' en Olivier Delfosse, CEO van Deutsche Bank België een van de agro-ecologische boerderijen die door dit initiatief wordt gesteund: het Vrijselhof in Kontich.

Vooruitstrevend landbouwproject

Bij het Vrijselhof in Kontich ligt de focus op bodemherstellende landbouw. Joe Dierickx: "We werken op 42 hectare, waarvan de helft voorzien wordt voor biologische landbouw en de andere helft is natuurgebied. De financiering stelt ons in staat om een Dry farming-systeem te ontwikkelen, waarbij een eigen microklimaat wordt gecreëerd zodat irrigatie overbodig wordt."

"Onze toekomstdroom? We willen een volledig circulaire boerderij worden die 300 mensen in hun voedsel voorziet, dus zonder dat we meststoffen of andere zaken van buiten ons systeem moeten gebruiken." 

Voorlopig worden er nog geen gewassen verbouwd, maar intussen kweekt Joe wel een eigen kippenras en varkens met een goede vleeskwaliteit. Ook zijn er concrete plannen voor de opstart van een eigen hoevewinkel. 

Bron: Deutsche Bank

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.