Extra daglicht voor legkippen, dat verdient een prijs

26.04.2012
Organic Eggs11

Een biobedrijf met leghennen won de prijs voor Innovatie van de provincie Limburg.


Het is een onafhankelijk studiebureau dat met het idee kwam, de bioboerderij en een onderzoekscentrum werkten mee. Bolderhof is een bio legkippenbedrijf dat inzet op innovatie. Dit leidde tot een succesvolle samenwerking met het studiebureau dat via een innovatief systeem meer buitenlicht bracht in de stallen. Een diervriendelijke omgeving staat immers centraal in de biologische methode.

Het systeem:

Via enkele zonnevangers wordt het zonlicht op het dak van de stal via een autonoom draaibaar spiegelsysteem optimaal opgevangen. Door een light tube wordt het zonlicht tot in de stal getransporteerd zodat de ganse benodigde ruimte door het gratis zonlicht degelijk wordt verlicht. Bij te weinig zonlicht wordt een zwavel-plasmalamp ingeschakeld. Via een gesloten armatuur wordt het licht van deze mini-zon tot bij de kippen gebracht. Een zwavel-plasmalamp geeft hetzelfde volcontinu spectrum als de zon, zonder de voor kippen hinderlijke grote hoeveelheden Infra-Rood en zonder de hinderlijke flikkeringen die bij normale stalverlichting aanwezig is. Via enkele zonnepanelen wordt de jaarlijks benodigde stroom voor de zwavel-plasmalamp geproduceerd, zodat er een nul-energieconcept ontstaat voor de verlichting van de pluimveestal.


Extra info uit tijdschrift Landbouwleven, via Biojournaal.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.