Greenpeace: Europees Parlement tekent doodvonnis van kleinere boerderijen en natuur

21.10.2020
202010 Sfeerbeeld Eu Parlement Stemming
Foto: KVL/Creative Nature

De stemming van het Europese Parlement over de toekomst van onze landbouw is een gemiste kans geworden. Het compromis waarmee werd ingestemd kiest voor business as usual, en is niet te verzoenen met de ‘Green Deal’-ambitie om in de richting van agro-ecologie op te schuiven. 


Het EU-parlement stemde in met een compromis van de drie grootste fracties (christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen). Het verwierp voorstellen van de milieucommissie van het Europees Parlement om de subsidies voor megastallen te verlagen of om het aandeel van de financiering voor milieumaatregelen fors op te trekken. 

Greenpeace betreurt in haar persbericht dat de europarlementariërs er niet in zijn geslaagd zijn om het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de volgende 7 jaar in lijn te brengen met de enorme klimaat- en biodiversiteitscrisis waar we als mensheid voor staan. 

“Het Europees Parlement wil ons nu opnieuw jarenlang opsluiten in dat destructieve model, terwijl wetenschappers waarschuwen dat het roer in de landbouw volledig om moet als we de klimaatcrisis willen aanpakken en de natuur willen beschermen”, zegt Matteo De Vos. “Hopelijk geeft dit ook niet de doodsteek aan de doelstellingen van de EU Green Deal.” 

Het is nog niet voorbij

Er was grote ontevredenheid onder de EU-parlementsleden over het GLB-compromis van de drie belangrijkste fracties. 166 van hen hebben zelfs, sommigen tegen hun partij in, gestemd om het hele GLB-voorstel overboord te gooien en de Commissie terug naar de tekentafel te sturen.

Een groen GLB in lijn met de EU Green Deal, de EU biodiversiteitsstrategie en de Farm-to-Fork-visie is broodnodig om het klimaat en de biodiversiteit te beschermen. 

Het is nog niet voorbij: Al meer dan 10.000 mensen hebben een mail verstuurd naar de Belgische Europarlementsleden om druk uit te oefenen. Ook nu kan je nog meedoen aan de actie van Greenpeace: trek aan de noodrem en steun het amendement 1147 waarmee het voorstel nog verworpen kan worden. 

Bron: Greenpeace

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.