De échte kostprijs van ons voedsel? Een Big Mac zou 200 euro moeten kosten
Michaël Wilde, van de biologische groothandel Eosta, vertelt in De Standaard over een van zijn stokpaardjes: True cost accounting, ofwel de echte kostprijs van voedsel. 'Over twintig jaar zullen mensen zich afvragen hoe het kon dat wij de gezondheids- en de voedingssector als twee aparte sectoren hebben behandeld,' aldus Wilde.
Kostprijs of waarde?
Vanmorgen verscheen er een interview met Michaël Wilde van het Nederlandse bedrijf Eosta (het volledige artikel is enkel voor abonnees), het grootste import- en distributiebedrijf in biologische groenten en fruit in Europa in de krant De Standaard. Dat bedrijf houdt zich bezig met het berekenen van de ware kostprijs van voedsel. Met ‘verborgen kosten’ verwijst Wilde naar de impact van voedselproductie op het klimaat, op de biodiversiteit, op de bodem- en waterkwaliteit door het gebruik van kunstmest en pesticiden én op de gezondheid van de mens en de werknemers die het voedsel produceren. Het is een concept dat in Vlaanderen nog in de kinderschoenen staat, maar in Nederland al een begrip is. De Wilde doet zijn verhaal vanavond ook uit de doeken voor de Vlaamse ondernemers uit de biologische sector op een netwerkmoment 'Bio2Bio' in Leuven.
Voor de Big Mac haalt Wilde inspiratie bij de Indiase auteur Raj Patel aan, die in zijn boek The value of nothing stelt dat de huidige markteconomie prijs en waarde gelijkstelt terwijl deze begrippen ver uiteen liggen. ‘4,25 euro, dat is wat een Big Mac kost. Maar als je alle verborgen kosten zou meerekenen, dan zou die 200 euro moeten kosten’, stelt hij in het interview.
Michaël: ‘4,25 euro, dat is wat een Big Mac kost. Maar als je alle verborgen kosten zou meerekenen, dan zou die 200 euro moeten kosten’, stelt hij in het interview.
Belonen van baten
Slechts een op de vijf mensen is bereid actie te ondernemen. Maar als je aan duurzaamheid financiële gevolgen verbindt, kun je grote stappen vooruit zetten, vindt Wilde. In hun True Cost of Food-campagne vergelijkt Eosta alle kosten en baten voor 10 producten uit biologische en reguliere teelt. Zo vergelijken zij onder andere de prijzen van appels en peren uit Argentinië (die ze alleen importeren als de lokale bio-oogst op is) of van wortelen en tomaten uit Nederland.
‘De biologische teelt heeft ook verborgen kosten,’ geeft Wilde toe in het interview, ‘maar minder dan de gangbare. Het is bewezen dat het gebruik van pesticiden en kunstmest een negatieve impact heeft op de bodem- en waterkwaliteit en de biodiversiteit. Teelt een boer biologisch, dan wordt een bodem net rijker en slaat die ook meer CO2 op, dus dat moet je als baten beschouwen. Hij geeft als voorbeeld het effect van perenteelt op de bodemkwaliteit: 'Bij de gangbare productie verliest de bodem per jaar 1.168 euro aan waarde. Teelt de boer biologisch, dan wordt de bodem rijker en gaat die er 254 euro op vooruit.’
Michaël: 'Bij de gangbare perenteelt verliest de bodem jaarlijks aan waarde. Teelt de boer biologisch, dan wordt de bodem rijker en gaat die waarde er op vooruit.’
Bron: Het volledige interview verscheen in De Standaard