Eiffeltoren gaat de biologische toer op

14.03.2019
20190314 Eifeltoren Biologisch
Foto: Pixabay
In categorie

Biologisch, sociaal en met respect voor het milieu. De Eiffeltoren moderniseert en de keukens van de restaurants van het monument gaan mee met de tijdgeest. Ook het prestigieuze sterrenrestaurant Jules Verne met de nieuwe chef-kok Frédéric Anton krijgt een biologische kaart.


Met 6 miljoen bezoekers per jaar is de Eiffeltoren het meest bezochte monumenten ter wereld. ‘La Dame de Fer’, zoals de Fransen de 317 meter hoge toren liefkozend noemen, staat al 120 jaar te pronken op de linkeroever van de Seine. Toen vorig jaar een eind kwam aan de horeca-concessie (die elke tien jaar opnieuw wordt verleend) van Michelinsterrenchef Alain Ducasse, besloot de nieuwe vergunninghouder, horecagroep Sodexho, tot een ingrijpende verbouwing van de twee restaurants. Het gaat om ‘58 Tour Eiffel,’ op de eerste etage, en Le Jules Verne, het sterrenrestaurant op de tweede verdieping van de Eiffeltoren.

De twee chefs kopen rechtstreeks bij boeren: "We hopen dat meer producenten aansluiten, op die manier worden wij hun uithangbord."

Uithangbord voor de boer

Met zijn collega Thierry Max, die chef wordt van ‘58 Tour Eiffel’ en die ook verantwoordelijk is voor de snacks, ging Anton op zoek naar een nieuwe aanpak. “Vergeet niet, de Eiffeltoren is een prachtige etalage. Waarin we producten willen aanbieden van producenten die alleen maar voor kwaliteit gaan.’’

De twee chefs kopen hun producten bij boeren die in de Parijse regio werken, grofweg in de driehoek tussen Parijs en de steden Chartres en Orléans. Ze werken in een gilde, en hebben een contract voor een jaar. “We hopen dat meer boeren en producenten op een dergelijke manier gaan werken. Wij kunnen op die manier hun uithangbord worden.’’ 

Op het menu van 58 Tour Eiffel komen onder meer Fricassée van Gallisch hoen, kleine salade van de vollegrond geserveerd met een biologische paté en als dessert een pavlova met peperkoek en gegrilde appels. Het sociale aspect komt onder meer doordat het bestaande personeel van de twee restaurants (350 personen) wordt aangevuld met jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Bron: Het Laatste Nieuws

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.