Eerste Belgische biologische soja geoogst

17.10.2018
20181017 Simon Colembie Belgische Biosoja © Colruyt Group - bioteler Simon Colembie
Foto: Colruyt Group - bioteler Simon Colembie

Winkelketen Colruyt Group pioniert samen met bioboer Simon Colembie uit Kruishoutem en het Brugse veggieburgerbedrijf La vie est belle met lokaal geteelde, biologische soja.


Van veld tot supermarkt

Van het veld tot in de supermarkt zal de biologische soja van boer Colembie een heel kort traject doorlopen. Na de oogst in Kruishoutem gaan de sojabonen naar La vie est belle, een producent van vegetarische burgers en spreads in Brugge. 

Dat gebeurt in de vorm van twee veggieburgers en twee spreads, gemaakt door het Brugse bedrijf La Vie Est Belle. Dat merk had nog geen sojaproducten in de aanbieding, omdat het het liefst werkt met lokale producten en dat tot voor kort onmogelijk was met soja. De producten zullen vanaf volgend jaar te vinden zijn bij Bio-Planet.

"Bio-Planet heeft al vaker gepionierd op vlak van nieuwe producten en de korteketenbenadering”, vertelt Veerle Carlier, R&D en Innovation manager van Colruyt Group. Uniek is ook dat in de vier producten die vanaf volgend voorjaar in de winkels liggen, de totaliteit van de sojabonen wordt verwerkt, waar die voor andere producten vaak eerst geraffineerd worden. “We willen een zo natuurlijk mogelijk product op de markt brengen”, stelt Carlier.

Veerle Carlier van Colruyt: "Uniek is dat in de vier nieuwe producten de totaliteit van de sojabonen wordt verwerkt, waar die voor andere producten vaak eerst geraffineerd worden."

Goed voor de bodem

In het Brugse vegetarische voedingsbedrijf La vie est belle vond Colruyt Group de ideale partner om de sojahamburgers en -spreads te gaan ontwikkelen. Via La vie est belle werd bioboer Simon Colembie uit het Oost-Vlaamse Kruishoutem bereid gevonden om de eerste hectare biologische soja in ons land in te zaaien. 

Naast soja teelt Colembie ook biologische tarwe, spelt, aardappelen, sperziebonen, korrelmais, grasklaver en voederbieten. Een paar jaar geleden startte hij met de omschakeling naar de biologische teelt. Tegen 2020 moeten al zijn gronden omgeschakeld zijn. 'Ik was meteen gewonnen voor Belgische soja omdat ik zo een extra gewas heb waarmee ik kan afwisselen op mijn veld. Dat komt niet alleen mijn inkomsten ten goede, maar ook de bodemkwaliteit.'

Landbouwgrond in België kampt vaak met verschraling doordat er altijd dezelfde gewassen op groeien. Soja haalt stikstof uit de lucht, en maakt de bodem zo net rijker. Bovendien moet de boer de grond daardoor ook minder bemesten.

Bioboer Simon: "Soja haalt stikstof uit de lucht, en maakt de bodem zo net rijker."
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.