"Dirty Dozen" en "Clean Fifteen": met bio vermijd je residuen

02.05.2022
Ashampoo Snap Maandag 2 Mei 2022 12H24M18S 001
Biologische groenten en fruit staan nooit op de Dirty Dozen-lijst. Jaarlijks publiceert Environmental Working Group (EWG) de rangschikking van de groenten en fruit die het meest en minst bespoten zijn.

In de VS wordt elk jaar een lijst opgesteld van ‘vuile’ en ‘propere’ gewassen. Op aardbeien, spinazie, maar ook appelen, paprika en tomaten worden het meeste residuen aangetroffen. Biologische groenten en fruit staan gelukkig nooit op de Dirty Dozen-lijst, want ze worden geteeld zonder chemisch-synthetische pesticiden. Verschillende onderzoeken tonen ook aan dat concentraties van bestrijdingsmiddelen zeer snel afnemen als mensen overstappen op een volledig biologisch dieet.


Veel groenten en fruit, ongeacht de teeltwijze

Jaarlijks publiceert de Amerikaanse non-profitorganisatie Environmental Working Group (EWG) de rangschikking van de groenten en fruit die het meest en minst bespoten zijn en waar het meeste dan wel minste pesticideresiduen op zitten. Daarvoor analyseert het stalen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Op aardbeien, spinazie en boerenkool werden de meeste residuen aangetroffen, gevolgd door onder andere ook nectarines, appelen, peren, druiven, paprika’s, selderij en tomaten. In totaal werden residuen  gevonden op meer dan 70 procent van de niet-biologische producten die werden getest. 

Iedereen zou veel verse groenten en fruit moeten eten, ongeacht hoe ze worden geteeld, waarschuwt het rapport. Groenten en fruit zitten immers vol met vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten die nodig zijn om chronische ziekten te bestrijden. "Maar als de groenten en fruit die je graag eet op de 'Dirty Dozen'-lijst staan, raden we aan om biologische versies te kopen als je kunt", vertelt Alexis Temkin, een toxicoloog bij de EWG.

Biologische groenten en fruit staan uiteraard niet bij The Dirty Dozen, want volgens de wet zijn synthetische middelen in de biologische teelt niet toegestaan. “Verschillende peer-reviewed onderzoeken hebben gekeken naar wat er gebeurt als mensen overstappen op een volledig biologisch dieet en dan nemen concentraties en metingen van bestrijdingsmiddelen zeer snel af," aldus de onderzoekers. 

"Met bio zit je goed, ook voor de dirty dozen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat concentraties van bestrijdingsmiddelen zeer snel afnemen als mensen overstappen op een volledig biologisch dieet."

In Europa en Nederland

In de EU gelden iets andere regels dan in Amerika, dus deze Dirty Dozen lijst kun je niet een-op-een toepassen op België. In 2017 heeft de NVWA in Nederland wel onderzoek gedaan naar residuen in groente en fruit op de Nederlandse markt. Het blijkt dat veel producten pesticiden bevatten die de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Ze worden in verband gebracht met onvruchtbaarheid, overgewicht, diabetes, ADHD en autisme. Vooral in producten van buiten de EU werden overschrijdingen gevonden, maar ook Spanje scoorde bijvoorbeeld slecht.  Het NVWA-rapport adviseert dat vooral kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen en baby’s, deze producten vermijden of om te kiezen voor de biologische variant.

De positieve tegenhanger van de Dirty Dozen lijst is het Clean Fifteen lijstje. Hierop staan de 15 minst vervuilde groente- en fruitsoorten, zoals avocado's, suikermaïs, ajuin, asperges en watermeloen. Bijna 70 procent van de stalen van groenten en fruit van de ‘Clean Fifteen' bevatten geen detecteerbare residuen.

Bron: CNN nieuws

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.