Onder de hoge bomen van bioboomgaard Den Boogerd in Halen

Wat begon met een paar fruitbomen voor de hobby groeide uit tot een biologisch bedrijf met 30 hectare aan kersen, pruimen, appelen en noten. Jan, Maarten en Nia van Den Boogerd in Halen zorgen ook dat er niets verloren gaat van hun prachtige seizoensfruit. Biologisch sap, stroop of gewoon uit het vuistje, een stuk biofruit smaakt altijd!
Zuinig zijn met de natuur
Op de biologische boomgaard van Den Boogerd vind je bijzondere hoogstamfruitbomen. Deze hoge bomen maken snoeien niet altijd gemakkelijk maar zijn door de unieke smaak en het aroma van de vruchten het extra werk zeker waard. Bovendien is het bij Den Boogerd zo mogelijk om schapen te laten grazen onder de fruitbomen. Zij helpen met hun ijverig gegraas mee aan het onderhoud van de boomgaarden. De oogst van de hoogstambomen verloopt op een speciale manier. Maarten: "Wij oogsten niet alles met de hand, maar plukken tot we een bepaalde hoeveelheid binnen hebben. Daarna schudden we de bomen. Al het fruit dat op de grond valt, is bedoeld voor in fruitsap, stroop enzovoort.”
De noten worden verkocht, voor notenolie of -bloem, en de schalen worden gebruikt voor de paadjes in de boomgaard. Zuinig zijn met wat de natuur je geeft is iets wat Nia, Maarten en Jan van huis uit meekregen. Nia: "Dat is het principe van de boomgaard van onze vader. Daar ging ook niets van verloren." Ook de kennis van hun vak laten ze niet vergaan. Ze helpen in het onderhoud van verschillende boomgaarden bij andere bedrijven en geven ook graag les aan bioboeren in opleiding bij Landwijzer.
Nia: "Dat is het principe van de boomgaard van onze vader. Daar ging ook niets van verloren."

Geduld en de gouden tijden
Door de bijzondere hoogstambomen hebben Maarten, Jan en Nia een andere kijk op hun bedrijfsvoering. Een grote bloeiende bioboomgaard vergt namelijk veel tijd, veel geduld en een langetermijnvisie. Maarten: "Zo steken we de eerste jaren heel veel tijd in onderhoud en snoei, met weinig oogst. Maar vanaf het moment dat onze bomen zo’n 13 jaar oud zijn, neemt de oogst elk jaar stelselmatig toe en snoeien we een boom op een uurtje. Je investeert dus veel in de eerste jaren, maar dan komen de gouden tijden, zeker als je weet dat zo’n appelboom tot 80 jaar kan worden.”
Den Boogerd is goed op weg. Ze telen allerlei soorten hoogstamfruit en kleinfruit: kersen, pruimen, appelen, noten, enzovoort. In het begin ging dat fruit volledig naar verwerking tot sappen en stropen, maar de laatste jaren verkopen ze ook vers fruit via de veiling of winkels in de buurt. Je kunt voor producten van Den Boogerd ook terecht bij Buurderijen en hun eigen verkooppunt aan huis. Maarten: "Als biologisch hoogstambedrijf zijn we eigenlijk een niche binnen een niche, en we komen er graag mee naar buiten. We zijn trots op wat we doen."
Maarten: "Als biologisch hoogstambedrijf zijn we eigenlijk een niche binnen een niche, en we komen er graag mee naar buiten. We zijn trots op wat we doen."

Volgende stap: een voedselbos
Intussen is Den Boogerd ook al volop bezig met de volgende stap: een voedselbos. Bij een voedselbos worden landbouw en natuur met elkaar gecombineerd door planten, struiken en bomen samen te telen in een gebied. Naast voedselproductie heeft deze methode namelijk veel voordelen voor de biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid rond zo'n gebied. Om hun droom te verwezenlijk zijn ze via crowdfunding een coöperatie gestart. Maarten ziet deze gemeenschappelijke samenwerking als een sterkte: "Bij een coöperatie heb je mensen met verschillende achtergronden en kwaliteiten, en krijg je veel ondersteuning. Je beperkt ook het commercieel risico voor jezelf."
Met het voedselbos wil Den Boogerd een divers publiek toegang geven tot een kleine groene oase. In de toekomst hopen ze op ruimte voor meer educatie en recreatie rond het voedselbos. Maarten: “De bedoeling is dat mensen een plukabonnement nemen en dan zelf kunnen gaan oogsten of er tot rust kunnen komen. Jonge gezinnen zonder tuin of mensen die in het weekend eens naar het voedselbos komen om er te wandelen. Het bos ligt aan het natuurgebied de Zwarte Beek, een zeer mooi gebied.”
Maarten: "Bij een coöperatie heb je mensen met verschillende achtergronden en kwaliteiten, en krijg je veel ondersteuning. Je beperkt ook het commercieel risico voor jezelf."
Bron: Bio Actief