​De Landgenoten is dé Radicale Vernieuwer van 2017

06.06.2017
Landgenoten

In de zoektocht naar Dé Radicale Vernieuwer van 2017 ging De Landgenoten met de Juryprijs én de Publieksprijs naar huis. Een geweldige erkenning voor de jonge beweging die bioboeren aan grond wil helpen.


Uit de 322 inzendingen Radicale Vernieuwers koos een 11-koppige jury 10 Radicale Vernieuwers, die naast de eer ook advertentieruimte en een begeleiding op maat krijgen. Uit de 10 Radicale Vernieuwers koos de jury vervolgens de jurywinnaar en de winnaar van de Klimaattrofee. Het publiek kon meestemmen voor de Publieksprijs. De Landgenoten won zowel de Juryprijs als de Publieksprijs, wat een mooie erkenning betekent voor deze nog jonge organisatie. De verkiezing is een initiatief van de Sociale Innovatiefabriek, in samenwerking met De Standaard, Radio 1 en anderen.

De Landgenoten

De Landgenoten werd drie jaar geleden opgericht vanuit het besef dat het radicaal anders moest. Het is een stichting en coöperatieve beweging van boeren en burgers. De Landgenoten koopt landbouwgrond en verhuurt die voor lange termijn aan bioboeren. De grond verwerven de initiatiefnemers via crowdfunding met aandelen en schenkingen, of via een erfpacht. Als een boer stopt, wordt een opvolger gezocht. Zo gaat de opgebouwde bodemvruchtbaarheid, het levenswerk van een bioboer, niet verloren.

Ook wij van BioForum Vlaanderen zijn erg trots op deze prijs: BioForum is immers een van de oprichters van De Landgenoten en werkt actief mee aan de verwezenlijking van meer grond voor bioboeren. Koop jij ook een aandeel?

Radicale Vernieuwers

De wedstrijd van de Radicale Vernieuwers is een zoektocht naar burgers, of instellingen die met hun nieuwe tegendraadse en trendsettende ideeën streven naar oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, armoede, verstedelijking, eenzaamheid, zorg, enz.

Radicale vernieuwers hebben niet alleen mooie ideeën voor een betere wereld en beter klimaat, ze doen er ook wat aan. Ze dagen het klassieke denken uit, door al dan niet van binnenuit ‘het systeem’ te veranderen en te verbeteren.

* * *

Meer info:

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.