De Kollebloem: "Vrijkopen van de boerderij is onze droom"

16.02.2021
20210216 De Kollebloem Grond Vrijkopen

De Kollebloem, de biodynamische boerderij uit Sint-Lievens-Esse, is na meer dan 30 jaar een gevestigde waarde. Oprichters Leen en Antoine dromen ervan om alle gronden vrij te kopen en onder te brengen in een stichting. Daardoor geven zij alle kansen aan de toekomstige generatie boeren en zal de boerderij voor altijd biodynamisch blijven. 


Leen Verwimp en Antoine De Paepe leggen in een video uit waarom het vrijkopen van de biodynamische boerderij de Kollebloem hun droom is. "Ik merkte hoe moeilijk de overname van het bedrijf van mijn ouders voor mij is geweest en als wij ooit onze boerderij doorgeven dan wou ik dat op een andere manier doen", vertelt Antoine. Leen: "We hebben ons project 30 jaar opgebouwd en het is uitgegroeid tot een mini-maatschappij met landbouw, hoevetoerisme, zorg... Als je dat gaat verkopen, dan vergt dit veel kapitaal van de boer."

Van familiebedrijf ging de Kollebloem over naar een coöperatieve. Via de vzw deden ze een oproep om renteloze leningen en schenkingen waarmee de landbouwgrond kon worden aangekocht. De aangekochte grond wordt voor altijd ondergebracht in de Stichting Land-In-Zicht. Antoine: "De grond blijft dus eeuwig te gebruiken door de boeren die op dat moment hier aan het werk zijn." Leen: "Het is onze droom dat het voor altijd biologische landbouw mag blijven. Dan kunnen jonge boeren ook blijven boeren."

Sinds 2012 worden Leen en Antoine bijgestaan door 2 jonge opvolgers, Ruben en Manuel. "Die overdracht is geslaagd omdat het ons inhoudelijk rijker heeft gemaakt," vertelt Leen. Antoine vult aan: "Je moet vertrouwen geven aan de nieuwe boeren zodat ze hun eigen ding kunnen doen en ook zelf durven loslaten." 

€ 22.200 voor de laatste 1,15 hectare 

Sinds 2009 werden op De Kollebloem al verschillende hectare grond vrijgekocht, dat was grotendeels grond die ze al jarenlang pachtten van verschillende eigenaars. Antoine en Leen willen nu ook hun laatste percelen van 1,15 hectare verkopen om de toekomstige generatie boeren werkelijk alle kansen te geven. 

De Kollebloem heeft daarvoor 57.500 euro nodig. Een groot deel daarvan is al in kas. "Jarenlang hebben verschillende sympathisanten en klanten geld geschonken voor vrije grond op De Kollebloem. Daardoor is er al een reserve van 35.300 euro. Voor 1 maart hoopt De Kollebloem de laatste 22.200 euro te verzamelen. Je kan hen helpen om dat doel te bereiken via een schenking of een renteloze lening. Ja, ik doe mee!

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.