CSA-landbouw in Vlaanderen heel populair

13.07.2015
CSA De Witte Beek bio mijn natuur bio zelfoogst © CSA De Witte Beek
In categorie

Ken jij CSA? CSA staat voor Community Supported Agriculture of gemeenschapslandbouw en wordt snel populairder in Vlaanderen. De lokale CSA-boer verdient voor het harde werk een eerlijk en voorspelbaar inkomen.


De korte keten: recht van de boer

CSA is één van de manieren om je eten te kopen via de ‘korte keten’. De keten is dan zo kort mogelijk, met weinig of geen tussenschakels, direct van de boer. Steeds meer Vlaamse gezinnen halen hun dagelijkse kost uit de korte keten. Het blijkt namelijk leuk, lekker, gezond en goedkoop. Voor de boer is het ook een grote verbetering: hij of zij bepaalt zelf de prijs en verdient een eerlijk inkomen voor al dat harde werk.

Hoe werkt CSA?

Als consument koop je een jaar lang toegang tot lokale, biologische, kraakverse gewassen. Bovendien eet je vanzelf mee met de seizoenen: een flinke bonus voor je gezondheid en voor het milieu. Zelf oogsten brengt je bovendien ontspanning en zet kinderen op een speelse, spontane manier aan tot meer groenten eten. Als een jaarabonnement je moeilijk lijkt, dan zijn er ook nog de zelfoogstboerderijen met eenmalige formule.

'Je eet vanzelf mee met de seizoenen: een flinke bonus voor je gezondheid en voor het milieu'

Je betaalt eigenlijk niet rechtstreeks voor het eindproduct, maar voor de gehele werking van de boerderij. In ruil geniet je een jaar lang toegang tot kraakverse gewassen van deze boerderij. De CSA-boer ontvangt zo van enkele honderden mensen uit de buurt een inkomen en voorziet deze gezinnen ook een jaar lang van verse gewassen.

CSA De Witte Beek bio mijn natuur CSA zelfpluk © CSA De Witte Beek

Zelf oogsten of afhalen

Meestal betekent CSA dat je zelf gaat oogsten, dat heet dan 'zelfoogst'. Je hebt betaald per lid van je gezin en je kan dus oogsten volgens dit aantal ‘porties’, gedurende een heel jaar. Op het veld zet de boer telkens vlaggetjes bij de gewassen die oogstklaar zijn, de boer schrijft op een bord ook een lijstje. Vaak, maar niet altijd, is de boer zelf aanwezig op het veld terwijl je oogst. Je kan ook zien van welke gewassen je nog spaarzaam moet oogsten en van welke je echt overvloedig kan oogsten.

Sommige CSA-boeren oogsten voor jou en zetten een pakket klaar bij de boerderij of een afhaalpunt bij jou in de buurt. Deze formule van CSA is ook voor groenten en fruit. Deze CSA-formule met afhalen kan daarom ook met zuivel, vlees en eieren van de boer; die kan je immers zelf niet zomaar gaan ‘oogsten’.

CSA De Witte Beek © CSA De Witte Beek

Is CSA altijd bio?

Het grootste deel van de CSA-boeren in Vlaanderen zijn gecertificeerd biologisch, maar niet allemaal. Wil je dus zeker zijn van de biologische teeltmethode en onafhankelijke controle, kijk dan uit naar het label of vraag er naar. Het is ook mogelijk dat de CSA-boer ‘in omschakeling naar bio’ is: hij krijgt al controle voor bio, maar is nog niet gecertificeerd. Net als alle andere biologische boeren, investeert de biologische CSA-boer veel in een vruchtbare bodem, door gewasrotatie, organische bemesting en sterke gewassen.

Efficiënt en tevreden boeren

CSA-boeren zijn over het algemeen tevreden boeren. Hun inkomen is stabiel, fair en voorspelbaar. Ze krijgen directe feedback op hun oogst en ze kunnen zich optimaal afstemmen op de behoeften van hun klanten. Ze telen een grote diversiteit aan gewassen op een kleine oppervlakte: een creatieve inspanning met veel voldoening. Het is indrukwekkend wat een CSA-boer kan opbrengen van één hectare landbouw, voor wel 250 personen voor een heel jaar. CSA-landbouw is daarmee een efficiënte vorm van landbouw in een klein land als België.

Bioboerderij 't Ambrozijn bio mijn natuur zelfpluk © Bioboerderij 't Ambrozijn

Voor één keertje kan ook

Een zelfoogstboerderij met eenmalige formule of de plukboerderij is ook een optie. Deze boerderij opent meestal gebonden aan het seizoen, bijvoorbeeld in juli en augustus wanneer er veel bessen rijp zijn. Het aanbod is specifiek anders voor elke zelfoogstboerderij: de ene biedt massa’s aardbeien in juni, de andere biedt vanaf half juli tot eind augustus een hele oogst blauwe bessen en honingbessen. Nog een andere biedt zelfoogst van pompoenen in het najaar.

'Bloemen, bessen en aardbeien heerlijk zelf gaan plukken'

Steeds meer zelfoogstboerderijen of plukboerderijen bieden ook sierbloemen, onbespoten biologisch en natuurlijk ook lokaal. Het principe bij de zelfoogstboerderij is steeds hetzelfde: je plukt of oogst hoeveel je zelf wil en je betaalt terplekke bij je vertrek voor die hoeveelheid.

Vind biopunten in je buurt

Tv-reportages met CSA

één reportage over biologische oogsttuin

Koppen reportage over CSA-boeren

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.