Beleef samen met Dieter Coppens biologisch brood, koekjes en granen

13.02.2018
Campagnebeeld Graan Web
© François De Heel voor BioForum Vlaanderen 

Beleef samen met Dieter Coppens hoe ambachtelijk biobrood gemaakt wordt. En verken het rijke aanbod graanproducten in de biowinkels tijdens onze biocampagne van 3 tot 11 maart 2018. 


Leer koken met granen (en nog meer toffe activiteiten)

Op de website www.biomijnnatuur.be vind je een kalender met leuke uitstappen. Laat je verleiden tot een ontdekkingstocht langs open dagen, biowinkels of simpelweg in je eigen keuken. 

Graag belichten we enkele top-activiteiten die rechtstreeks met biogranen te maken hebben

  • Hoe wordt Seitan gemaakt? Kom het te weten! - vrijdag 9 maart van 18.30 tot 22 uur. 
    Seitan is een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwitten. Maar hoe wordt die nu gemaakt? Op een creatieve en interactieve manier leer je hoe seitan wordt geproduceerd en je eet ook samen een seitan gerecht. info en inschrijven

  • De Grote Biowafelbak door Freja Food - Vrijdag 9 maart van 14 tot 21 uur. 
    Met zijn ambachtelijke koekjes, wafels en cakes slaat Freja Food de brug tussen boeren in Noord en Zuid. Ze nodigen jou uit om tijdens hun grote Biowafelbak een sociaal project te bezoeken waar ze hun schouders onder hebben gezet. info en inschrijven.
  • Veelzijdig koken met Belgische bioquinoa en gierst! - donderdag 8 maart vanaf 19.00 u 
    Ontdek tijdens deze workshop op bioboerderij Humus (in samenwerking met biologisch veggieproducent La Vie est Belle en  Avalonhoeve) alles hoe je kan koken met lokale granen. Op bioboerderij Humus wordt gierst, quinoa, oerspelt en rogge geteeld. info en inschrijven.

  • Koekenbak bij biowinkel Zonder meer - zaterdag 3 maart doorlopend van 14u tot 17u
    Tijdens de workshop, met Ives Deprez van Mill & Mix, kom je tot slot alles te weten over biologische graansoorten, ingrediënten, eigenschappen en manieren om te bakken en koken. Je leert ook veganistische koekjes bakken. info en inschrijven.

Zelf koken met biogranen


Tijdens de campagneweek verzamelen we de leukste recepten met granen!


Ga op ontdekking in de biowinkels

Granen spelen een grote rol in onze voeding. In de biowinkels vind je een onwaarschijnlijk groot biologisch assortiment: van nauwelijks bewerkte graankorrels tot bijzondere varianten van brood, pasta, koekjes en gebak. Op zoek naar een winkel die lekker biobrood of bijzondere graanproducten verkoopt? Je vindt ongetwijfeld een biopunt in jouw buurt!


Het verhaal van onze bio-ambassadeurs:

Dieter Coppens ging voor ons op bezoek bij biobakker Ward Verheyen en was aangenaam verrast (lees het volledige interview). Hij ontdekte er hoe Ward ambachtelijk biobrood maakt met weinig meer dan granen, water en zout. Dus zonder vetten, suikers of andere broodverbeteraars. 

Dieter is helemaal mee met de toekomstgerichte aanpak van bio: ‘Ik vind bio niet enkel belangrijk omwille van mijn gezondheid en voor de smaak, maar zeker ook voor het milieu! Bio lijkt me de beste manier om in de toekomst door te kunnen gaan met puur en eerlijk eten!’ 

Biobakker Ward blijft hij trouw aan zijn principes om echt ambachtelijk brood te bakken met weinig meer dan granen. Zonder vetten, suikers of andere broodverbeteraars. 'Tot twintig ingrediënten in een gangbaar volkoren brood, dat hoort niet! Mijn desembrood bevat er drie'. Lees hier het interview.


Meer weten over biogranen

Welke additieven mag de biosector gebruiken in koekjes of in brood? Welke granen bestaan er in bio en welke zijn glutenvrij? Wordt biologische bloem gebleekt? Worden er meer mycotoxines gevonden in biologische granen dan in gangbare? Met welk graan kan ik rijst of couscous makkelijk vervangen? Wat is zuurdesem eigenlijk? Is brood altijd vegetarisch? Waar koop ik biobrood en hoe ben ik zeker dat ik biobrood koop? Hoe lang moet je spelt koken? Waarom zou ik biologische pizza kopen?

Deze én andere vragen stroomden ons tegemoet over granen. Wij werkten hard om jou een degelijk antwoord te  bezorgen. De productfiches over graanproducten waarin je het antwoord op al deze vragen kan vinden vind je nu online!

BMN_product_2018-1_afgel_prod_brood_LR.jpg#asset:82050


Win leuke prijzen! 

Wie leest, die wint! Want tijdens de campagneweek kan je jouw kennis over bio testen en daarmee een assortiment biologische graanproducten winnen! Naar de wedstrijd.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief Lekker Bio of volg ons op facebook 'Lekker Bio'. 

Doe met ons mee: campagne biogranen van 3 tot en met 11 maart. Tot dan!

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.