Tv-programma 'Boerenjaar' volgt de bioboer van Herkenrode

06.02.2020
Ashampoo Snap Donderdag 6 Februari 2020 09H21M49S 002
Foto: Vier.be
In categorie

Sinds begin dit jaar is er op VIER het nieuwe programma Boerenjaar waarin 6 boerenfamilies een jaar lang gevolgd werden. Onder hen ook biologisch veehouder Pieter Coopmans die op het natuurdomein van de abdij van Herkenrode zijn biologische Hereford-runderen hoedt. 


Pieter is geen standaard boer. Hij heeft de boerenstiel niet met de paplepel meegekregen, en hij houdt zijn runderen op een biologische manier. Hij verkoopt biologisch vlees aan de lokale handelaars en op de markt. Van zijn graan wordt bovendien ook bier en jenever gebrouwen en Hasseltse speculaas gemaakt. Pieter: “Vijftien jaar geleden ben ik als vrijwilliger beginnen werken op de abdij van Herkenrode. Tijdens die periode heb ik Koen Vanroye ontmoet, die een biologisch geitenbedrijf in Lummen uitbaat.’ Nadat Koen en Pieter hun landbouwbedrijven gefusioneerd hebben, hebben ze zich samen in de boerenbusiness gesmeten. 

Koeien naar hun winterverblijf

Op een frisse winterochtend, bracht een cameraploeg een bezoekje bij Pieter en Koen. Ze zijn onder de indruk van de prachtig roodbruine Hereford-runderen, een oud en sterk ras, dat daar graast op de weilanden. “Ik wil dat mijn dieren gezond zijn en natuurlijk gedrag vertonen. En dat door hen buiten te laten lopen,” vertelt Pieter.

“Vandaag gaan we de koeien verplaatsen naar hun winterverblijf. Een weiland met bossen, ze gaan nu de vallei uit want het is hier te nat en er is geen eten meer.” vertelt Pieter. Het verplaatsen van de koeien naar hun winterverblijf gebeurt met tractor en kar. Maar eerst moeten ze de koeien in de kar krijgen. Koen licht even toe: “Daar moet je wel mee oppassen. Als die beesten opzij gaan, gaan ze gewoon opzij en doen dat zonder er al te veel bij na te denken. Je hebt er in feite niks tegen te zeggen.” (lacht). “Eigenlijk moeten ze mee willen, anders lukt het niet.”

Boer blijven

Na een harde werkdag, krijgt Pieter niet zo’n fijn nieuws. Koen heeft besloten om de samenwerking stop te zetten. Dit is voor Pieter een tegenslag, maar het werk gaat gewoon door. De koeien stoppen er namelijk niet mee. Zij hebben nog steeds eten en verzorging nodig. De vraag is nu of Pieter boer blijft ja of nee. Maar wanneer hij zijn hart laat spreken wil hij kost wat kost boer blijven, want dat is zijn leven.

Bekijk Boerenjaar: 

Boerenjaar kan je elke dinsdagavond bekijken om 21.15 uur op de zender Vier. Vanaf aflevering 5 volg je zo ook de avonturen van de bioboer van Herkenrode. Aflevering gemist? Je kan na het registreren van je e-mailadres online kijken op Vier.be.

Boerenjaar seizoen 1 - aflevering 5

Bron: vier.be

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.