6 recente boeken voor bioliefhebbers

24.10.2018
Pixabay Sfeerbeeld Boek Bio
Foto: Pixabay

Het is weer bijna boekenbeurstijd. Vliegen de leeslijstjes je al rond de oren? Goed, want wij doen er nog een schepje bovenop en presenteren een selectie recente boeken voor bioliefhebbers.


Bmn Boekentips Okt2018

Vier seizoenen op de bioboerderij

In vier seizoenen leidt dit boek je rond in het biologisch tuinbouwbedrijf De Kollebloem. Pioniers Leen en Antoine leren elkaar kennen en startten in 1985 met het telen van lokale bio-dynamische groenten. Je wordt teruggevoerd naar het verleden waar het begon, maar je krijgt ook beelden voor een toekomstige landbouw. Hun huisfotograaf nam een jaar lang foto’s: pareltjes van hard werk, soms in weer en wind én altijd met de glimlach. Het boek begint met een motto afkomstig van Antoine: "Als boer weet je waar je begint, maar niet waar je eindigt." Als lezer ben je dus verwittigd. De opbrengst gaat naar de aankoop van gronden.

Bioboerderij De Kollebloem, De Kollebloem, De Kracht Van Voedende Landbouw, 24.95 euro

Lisette kookt bio

Wanneer komt de rabarber van het land? Wat moet je met die vreemde knollen uit je verantwoorde groentepakket? Lisette is in korte tijd een trendsetter geworden op het gebied van groen en bewust leven en genieten. Ze laat je zien dat biologisch koken helemaal niet zo moeilijk is en dat je in een handomdraai een smakelijk gerecht van eigen bodem serveert. Voor ieder seizoen geeft zij een overzicht van seizoensgroenten... Een boek vol (h)eerlijke recepten zonder kunstmatige toevoegingen.  

Lisette Kreischer, Ecofabulous koken in alle seizoenen. 160 blz, 19,95 euro

Meer dan sprietjes

Hoe maak je van een saaie rechte tuin met coniferen een natuurlijk gazon met minder gras, meer bloemenborders, struikengordels, die aantrekkelijk is voor bijen, vlinders en vogels? Het nieuwe Velt-boek Meer dan sprietjes toont het je! Geschikt voor elk type tuin, groot of klein. Zoals elk Velt-boek is ook dit boek ecologisch geïnspireerd voor een milieuvriendelijke tuin. 

Greet Tijskens, Meer dan sprietjes. Velt. 191 blz. 19,95 euro

Bmn Boekentips 2 Okt2018

Klimaat in beweging

Luc Vankrunkelsven is medewerker van wervel.be. Hij leeft en werkt deels in Brazilië en deels in Europa. In de context van economische en politieke crisis in Brazilië brengt dit boek verhalen van onmacht, maar ook van gezamenlijk verzet. En een verhaal over de verwevenheid tussen wat in Brazilië gebeurt en de keuzes die in Europa en wereldwijd gemaakt worden. 'Klimaat in beweging' is de ondertitel van het boek. We zitten midden in een wereldwijde klimaatverandering. Tegelijkertijd verandert het geestelijk klimaat. Velen komen in beweging voor een andere manier van leven, produceren en consumeren. Een vertellend boek waar ook de niet-ingewijde lezer wat van kan opsteken.

Luc Vankrunkelsven, De kikker die zich niet laat koken. Klimaat in beweging', 200 blz, 19 euro

Recepten uit Avalonhoeve

Kim Vercoutere (voedingscoach) en Tine Tomme (bezielster van de Avalonhoeve) koken al jaren plantaardig en suikervrij, met biologische ingrediënten die zo vers en lokaal mogelijk zijn. In dit basiskookboek verwoorden ze hun visie met simpele recepten die door het hele gezin gewaardeerd worden, en mooie foto's. Tegelijk kom je alles te weten van hun filosofie over de producten die ze gebruiken.

Tine Tomme en Kim Vercoutere, Soul Kitchen, 240 blz, 25,99 euro

Handboek voor bijenfans

Dit educatieve, leuke handboek is gericht op lezers van 9 tot en met 12 jaar. Het stevige boek geeft in vijf hoofdstukken goede en boeiende informatie over bijen in het algemeen, sociale bijen, solitaire bijen, honingbijen en de bij en de mens. Er worden tips gegeven hoe kinderen de bijen kunnen helpen. Het is actueel door door de boodschap dat de bij die onmisbaar is voor de voedselketen, ernstig bedreigd wordt en ook de link naar het gebruik van pesticiden wordt niet uit de weg gegaan. Een lofzang over de bijen in onze tuin! 

Gerard Sonnemans, Handboek voor bijenfans, 168 blz, 24,95 euro

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.