Biopluimveehouders luiden de alarmklok

08.04.2022
Header Biologische Kippen Biomijnnatuur
Foto: bioforum
In categorie

Bijna één Vlaming op drie koopt wel eens bio-eieren. Maar de biologische pluimveehouders trekken door de stijgende voerder- en energieprijzen te wijten aan de oorlog in Oekraïne aan de alarmbel. Supermarkten zouden een kwart meer moeten betalen voor bio-eieren om de productie rendabel te houden. "Vandaag zitten we per ei al met 3 cent extra per ei aan duurder voer en het einde is helaas nog niet in zicht. Dat betekent eigenlijk dat we nu produceren met verlies."


Bijna één Vlaming op drie koopt wel eens bio-eieren. In Wallonië is bijna 1 op 4 van alle verkochte eieren biologisch. Ruim 60% van alle bio-eieren worden verkocht in de supermarkt. Laura Van Vooren van Bioforum: “In de biologische legkippenhouderij hebben we veel kleinschalige initiatieven; een CSA-boerderij met kippen, productie in mobiele kippenstallen, maar de lange keten blijft het belangrijkste afzetkanaal. Daar zijn het een 20-tal legkippenbedrijven die het Vlaamse aanbod moeten garanderen.”

Zonnebloemschilfers

Voor de biologische kippenhouderij zijn vooral de zonnebloemschilfers belangrijk en daarvan wordt 80% geïmporteerd uit Oekraïne en Rusland. De schilfers zijn essentieel voor de stofwisseling en gezondheid van kippen. Geert Seynaeve uit Ichtegem heeft 15.000 biologische legkippen. Sinds 1997 hield hij hennen in een vrije uitloopsysteem en in 2010 schakelde hij volledig over op biologische productie: "Een jaar geleden kostte een vrachtwagen biologisch voeder mij 12.000 euro, vandaag is dat 17.000 euro. En iedere week komt er nog bij. Op een jaar tijd zijn onze voederkosten met 40 procent gestegen."

Voor Wim Kerkhove en Liesbeth Hanssens uit het West-Vlaamse Ruddervoorde die net een nieuwe kippenstal in gebruik hebben genomen is de situatie nog acuter. “Onder normale omstandigheden zijn de voederprijzen 50 à 60 procent van onze kosten. Vandaag zitten we per ei al met 3 cent extra per ei aan duurder voer en het einde is helaas nog niet in zicht. Dat betekent eigenlijk dat we nu produceren met verlies.”

"Supermarkten zouden een kwart meer moeten betalen voor biologische eieren om de productie rendabel te houden."

Een kwart duurder

Voor de beide bioboeren moet de prijs voor de boer minstens met een kwart omhoog naar 20 cent per ei. En dat is de prijs die naar de boeren gaat. Ook voor de pakstations, die de eieren ophalen bij de boer en klaarmaken voor de winkels, is alles duurder geworden: de prijs van verpakkingskartons en ook van transportkosten gaat mee de hoogte in. 

De crisis in de biologische pluimveesector doet meteen ook de vraag rijzen hoe realistisch de Europese plannen van de Farm-to-Fork-strategie nog zijn. Ook de nieuwe strengere Bioverordening die op 1 januari in voege ging, zet de rendabiliteit onder druk. Seynaeve: “Het voer mag geen 5 procent gangbare ingrediënten meer bevatten wat op zich niet onoverkomelijk is, maar vandaag wel alles extra duur maakt.”

Op Europees niveau wordt nu door verschillende landen waaronder Nederland en Duitsland gelobbyd voor een tijdelijke ontheffing. “Ook vanuit Bioforum pleiten we hiervoor”, zegt Laura Van Vooren, “Een beslissing wordt op korte termijn verwacht.” Ondertussen zou er ook een opening zijn voor hogere prijzen bij een aantal supermarkten, maar het blijft afwachten of dit de toegenomen kosten van de landbouwers zal dekken.

Bron: Vilt

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.