Biologische soja gezonder dan ggo-soja

24.01.2014
Nederlands Grondstoffenbeleid
In categorie

Een Noors-Engelse studie analyseert dat biologische sojabonen meer gezonde voedingsstoffen bevatten en geen resten van chemische pesticiden. De biologische sojabonen blijken ook voedzamer dan de gangbare niet-ggo sojabonen.In de biologische sojabonen worden meer natuurlijke suikers aangetroffen zoals glucose, fructose, sucrose en maltose. Ook bevatten de biologische bonen significant meer eiwitten en zink maar minder vezels dan de ggo-bonen en de gangbare niet-ggo-bonen. De biobonen bevatten minder verzadigde vetzuren en minder omega-6 vetzuren (waarvan we teveel eten). Op de ggo-sojabonen werden hoge dosissen van resten glyfosaat en een andere chemische stof AMPA aangetroffen; de chemische pesticiden waar ggo-sojabonen speciaal resistent voor zijn.

De studie kan je online raadplegen bij Science Direct en verschijnt in het academisch tijdschrift Food Chemistry van juni 2014.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.