Biologische melk en biologisch vlees 50 procent meer omega 3

18.02.2016
natlandhoeve bio mijn natuur klaver.jpg © Kjell Gryspeert bij bioboerderij Natlandhoeve

Biologische dierlijke producten bevatten zo'n 50 procent meer omega-3 vetzuren. Dit blijkt uit een uitgebreide metastudie die deze week verschenen is.


De resultaten van 196 studies over melk en 67 studies over vlees werden samengebracht en geanalyseerd. De conclusie is duidelijk: er zijn significante en grote verschillen tussen biologische en gangbare melk- en vleesproducten.

'50 procent meer gunstige omega-3-vetzuren'

Biologische melk en biologisch vlees (en hun afgeleide producten) bevatten ongeveer 50 % meer gunstige omega-3-vetzuren dan gangbaar geproduceerde producten. Omega-3 vetzuren hebben een gunstig effect op de neurologische ontwikkeling en het immuunsysteem. Bovendien verkleinen ze het risico op hart- en vaatziekten.

'Meer vitamine E, carotenoïden en gezonde vetzuren in dezelfde hoeveelheid melk'

Daarnaast zijn ook de concentraties van bepaalde essentiële mineralen en antioxidanten hoger bij bio. Biologische melk bevat een hoger gehalte aan vetoplosbare vitaminen zoals vitamine E en carotenoïden en 40% meer CLA ( geconjugeerd linolzuur). In het doorsnee West-Europees dieet is de inname van gunstige vetzuren overwegend te laag. Door de hogere concentratie van deze vetzuren in biologische voeding krijg je een hogere inname zonder verhoogde consumptie (dus zonder verhoging van calorieën en ongewenste verzadigd vet).

Biologisch vlees

Ook voor vlees stelt de studie vast dat biologisch vlees een gunstiger vetprofiel heeft door lagere niveaus van myristinezuur en palmitinezuur. De hogere aanwezigheid van het gunstige vet is volgens de studie in verband te brengen met de weidegang van de dieren en de beperkte hoeveelheid krachtvoer, zoals voorgeschreven door de biologische landbouw normen.

'Gunstiger vetprofiel biovlees door weidegang en beperkte hoeveelheid krachtvoer'

De auteurs benadrukken dat er maar een klein aantal studies zijn uitgevoerd waarin biologische en niet-biologisch vlees vergeleken werden en dat zelfs significante resultaten nog steeds een hoge mate van onzekerheid kunnen dragen. Verder onderzoek blijft dus noodzakelijk.


Bronnen:


Higher PUFA and omega-3 PUFA, CLA, a-tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic bovine milk: A systematic literature review and meta- and redundancy analysis. Carlo Leifert et al. British Journal of Nutrition


Composition differences between organic and conventional meat; a systematic literature review and meta-analysis. Carlo Leifert et al. British Journal of Nutrition

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.