Biologische appel bevat meer diversiteit aan bacteriën
Een nieuw Oostenrijks onderzoek onderzocht het aantal bacteriën op appels. Elke appel zou er zo'n 90 tot 100 miljoen bevatten. Het onderzoek bracht ook aan het licht dat er een grotere diversiteit aan bacteriën op biologische appels zat, die bovendien een positief effect zouden kunnen hebben op het immuunsysteem en de darmflora.
Een van de bacteriesoorten die alleen op biologische appels werd gevonden, waren melkzuurbacteriën. Melkzuurbacteriën kunnen een positief effect hebben op het immuunsysteem en de darmflora. Ze zorgen er ook voor dat 'slechte', ziekteverwekkende bacteriën zich minder snel vermenigvuldigen. Deze bacteriën bevonden zich vooral in het klokhuis. Tegelijkertijd bevatten gangbare appels meer potentieel ziekteverwekkende bacteriën. Escherichia-Shigella, bijvoorbeeld, werden aangetroffen op de conventionele, maar niet op de biologische appels. Al wil dat niet zeggen dat je ziek wordt van het eten van gangbare appels. Onze voedingsindustrie is onderworpen aan strenge controles. Mensen hoeven zich dus niet nodeloos ongerust te maken.
Op VRT NWS brengt Marie Legein van Universiteit Antwerpen de nodige nuances aan. Zij doctoreert over bacteriën op planten. De geteste biologische appels zijn afkomstig van biodynamische landbouw, dat heel erg inzet op diversiteit. Volgens Legein is de hogere diversiteit in bacteriën ook beter voor de gezondheid van de appelbomen, omdat die hen beter beschermt tegen ziektes.
"De studie heeft niet onderzocht welke specifieke melkzuurbacteriën aanwezig waren. Het is daarom te vroeg voor grote gezondheidsclaims. Anderzijds is het wel opmerkelijk dat melkzuurbacteriën gevonden werden, want die vind je normaal niet op planten. Ik vind het ook opmerkelijk dat ze enkel gevonden werden op de biologisch geteelde appels."
Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen of dezelfde verschillen ook terug te vinden zijn bij andere variëteiten. Het onderzoek wijst in elk geval op het belang van de bacteriën die leven in groente en fruit. Die bacteriën kunnen onze gezondheid schaden, maar ze kunnen die ook beschermen.
Bron: VRT NWS
Marie Legein, Universiteit Antwerpen: "Het onderzoek wijst in elk geval op het belang van de bacteriën die leven in groente en fruit. Die bacteriën kunnen onze gezondheid schaden, maar ze kunnen die ook beschermen."