Biologisch boomt in Brussel

28.02.2019
2019 01 03 Sequoia Brusselse Winkels Sophie Nuytten
Foto: Sophie Nuytten, Sequoia
In categorie

Onze hoofdstad heeft weinig ruimte voor landbouw, maar de Brusselaar weet graag wat hij eet. Steeds meer Brusselse winkels focussen op lokale bioproducten en een verpakkingsvrij bio-aanbod. Ze hechten belang aan rechtstreekse relaties met hun producenten en hun klanten. Van Brusselse makelij vind je innovatieve producten als glutenvrije biokoekjes, vegan bio-ijs, allergenenvrije biologische maaltijden ...


Weinig Brusselse bioboeren

Voor landbouw – bio én gangbaar - is er sowieso weinig ruimte in onze hoofdstad. Vormen van stadslandbouw, zoals daktuinen, brengen de Brusselaar wel in verbinding met zijn voeding. Brusselaars die hun groenten zelf bij de boer willen afhalen kunnen terecht bij CSA De Pletterick in Linkebeek en De Pianofabriek. Voor de echte stadsmussen bestaan er zo'n 100-tal afhaalpunten in de stad. De wekelijkse markten bloeien als nooit tevoren: op zeker 15 plekken kan je terecht bij één of enkele biologische marktkramers. 

Ook origineel en de moeite waard om te ontdekken is de minder grondgebonden kweek van oesterzwammen en het forceren van witloof door bijvoorbeeld Permafungi. Zij werken met gerecupereerd koffiegruis en sluiten de kringlopen als uitgangspunt. 

Maar liefst 70 biowinkels

Net zoals in de rest van het land leeft ook in Bruxelles ma belle de vraag naar bio. Brusselaars hebben keuze uit maar liefst 70 biowinkels: Bio-Shanti, Bioshop Den Teepot en Terrabio (Les Tanneurs) zijn  al meer dan 30 of zelfs 40 jaar actief. Ook Sequoia is een echte Brusselse bioketen. 

Daarnaast hebben een aantal Waalse en Vlaamse bedrijven, waaronder Origin’O, Bioshop of Bio-Planet, winkels in de hoofdstad. Origin’O is aanwezig in enkele treinstations zodat reizigers vlot hun boodschappen kunnen doen. De Franse biologische winkelketen Bio C’Bon heeft zijn overwegend Frans bio-assortiment aangevuld met meer lokale bioproducten. 

Beescoop © Beescoop

Klant als kassier

Winkelconcepten met hun heel eigen focus schieten als paddenstoelen uit de grond: FÄRM, opgericht in 2013, heeft ondertussen 6 winkels. Zij willen met hun coöperatie hun klanten dichter bij de producenten brengen. Bij BEES coop in Schaarbeek gaan ze nog een stapje verder: daar werken de klanten mee in de winkel om het assortiment samen te stellen, als kassier of rekkenvuller. 

In 2016 startte BELGOMARKT die kiest voor Belgische, seizoensgebonden producten in Elsene. In 2017 openden zowel The Barn BioMarketin Etterbeek als The Food Hub in Molenbeek. 

Verpakkingsvrij

Zowat alle Brusselse biowinkels hebben een verpakkingsvrij aanbod, maar een aantal winkels zetten hier extra op in: CHYLcombineert bulkverkoop met restaurant en café en opende dit voorjaar een tweede vestiging. Roots Store stelt zich voor als enige circulaire biowinkel in Brussel, omdat ze rechtstreeks bij de boer afnemen. Verder zijn er ook Refill Store, Bio Vrac en Le Stock Bio

The Barn 12 © The Barn

Van Brusselse makelij

Maar liefst 140 biologische verwerkers op Brussel grondgebied combineren de keuze voor bio met de keuze voor vegan, raw food of allergenenvrij. We lichten er een paar succesvolle, kleinschalige bedrijven uit: De bekendste glutenvrije koekjes van Brussel zijn die van Generous. Ook de papjes van Turtle zijn vegan en glutenvrij, net zoals alles uit bakkerij So Bake it. Bouche B is een vegetarische slager, Lily & Hanna maakt raw vegan ijs. Het aanbod vegan kaas van Pa’lais vond een deel van haar oorsprong in de keuken van Bons Plaisirs. Die laatste bereidt allergenenvrije maaltijden en desserten. 

So Bakeit © SoBakeIt

Etentjes met bio

In Vlaanderen moet restaurants die willen uitpakken met bio zich niet onder controle laten plaatsen, maar in Brussel hebben ze die verplichting wel. Jouw etentje met bio-ingrediënten in onze hoofdstad start met een kijkje nemen in onze Biopunten. Culinaire tips? Speel op safe, en boek bij een gevestigde waarde als Le Zinneke, Dolma en Tan, of laat je verrassen bij Les Filles Plaisirs Culinaires, Greenz biobar of Ginettebar.  


Ontdek snel de bioboeren uit Brussel en omgeving; de markten met bio-aanbod; de biologische verkooppunten en de biologische restaurants in Brussel. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.