Biolandbouw slaat CO2 op in de bodem

20.06.2016
Lisa Develtere bij bioboerderij Humus © Lisa Develtere bij bioboerderij Humus

Het teveel aan koolstofdioxide of CO2 veroorzaakt klimaatverandering. We hebben het stofje zelfs nodig om groenten te telen. Groenteteelt en veeteelt met slim bodembeheer helpen om CO2 uit de lucht in de bodem te fixeren. De technieken van de biolandbouw stimuleren dit proces.


Frankrijk lanceert campagne

Onderzoekers en politici hadden tot nu toe te weinig aandacht voor de kracht van een slim bodembeheer. De Franse landbouwminister Stéphane Le Foll lanceerde zonet een campagne voor de land- en tuinbouwsector, om aan te leren hoe we CO2 in de bodem kunnen opslaan. Bodemdeskundige aan de KU Leuven Karen Vancampenhout bevestigt deze aanpak: “Het landbouwbeleid zou ervan moeten uitgaan dat we dringend de bodem in orde moeten brengen, en dat een mooie oogst een bijproduct is van een goed bodembeheer”.

Biolandbouw slaat veel CO2 op

De Standaard interviewde ook bioboer Tom Troonbeeckx, die net als alle bioboeren intensief aan een gezonde bodem werkt. "Troonbeeckx werkt jaar in, jaar uit aan zijn donkere toplaag. Hij voegt jaarlijks compost toe, en zaait elk perceel om de zeven jaar vol met gras en klaver, die erg geschikt zijn om de bodem te verrijken met hun wortels. Hier wordt volop koolstof in de grond gefixeerd, maar Troonbeeckx doet het niet in de eerste plaats voor het klimaat. Wel voor zijn oogst. Een bodem die verrijkt wordt met plantaardig materiaal, is een bodem die meer voedingsstoffen vasthoudt voor de groenten en meer water kan opnemen. Bodems als deze helpen niet ­alleen om de klimaatverandering in te tomen, ze zijn er ook beter tegen bestand."

Rs14889 Openveld5 Scr © Katrijn Van Giel bij Tom Troonbeeckx

Minder en ondieper ploegen

Regelmatig en diep ploegen, zoals de meeste boeren doen, is niet goed voor CO2-opslag. "‘Bij het ploegen komt er veel zuurstof in het systeem. Talloze microben sterven dan af en vormen snelle voeding voor weer andere organismen, die daardoor plots in staat zijn om ook de moeilijk afbreekbare koolstof in de bodem te verteren. Daarbij komt enorm veel CO2 vrij.’ Ploegen is iets wat boeren massaal doen, maar in veel gevallen is een alternatief mogelijk," vertelt onderzoekster Vancampenhout aan De Standaard. In het vakjargon heet dit ook 'niet-kerende grondbewerking'.

Lees het volledige artikel in De Standaard: "Te veel CO2? Stop het in de grond.Waarom compost goud waard is voor het klimaat", Dorien Knockaert, 17/06/2016

Bronnen: De Standaard, Vilt

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.