Bio staat garant voor diervriendelijk kippenvlees
In een nieuwe campagne pleit dierenrechtenorganisatie GAIA ervoor om het woord ‘kiplekker’ uit het woordenboek te halen, maar voor deze biologische kippen hoeft het woord geen andere betekenis te krijgen. Zij krijgen tijd om natuurlijk te groeien, mogen elke dag vrij naar buiten om fijn te scharrelen en voelen zich dus echt kiplekker.
De voorbije weken was de kiplekker-campagne van GAIA op verschillende radiozenders te horen, waarin de dierenrechtenorganisatie en auteur Herman Brusselmans aanklagen dat supermarkten almaar goedkoper kippenvlees aanbieden. Daarbij doen ze een oproep aan consumenten om te kiezen voor diervriendelijker gekweekt kippenvlees en voor plantaardige alternatieven.
Wat betekent diervriendelijker vlees? Dat houdt rekening met de noden en behoeften van het dier: genoeg bewegingsvrijheid, de mogelijkheid tot uitloop, een gezond rantsoen en ruimte voor de eigenheid van het dier... Al deze elementen zijn vandaag al opgenomen in de Europese biowetgeving. Biologische pluimveehouders worden daar bovendien streng op gecontroleerd.
Wie liefst diervriendelijk vlees zou consumeren, kunnen we dus geruststellen: je kan nu al kiezen voor smakelijk biologisch kippenvlees! Dat vind je tegenwoordig in bijna elke supermarkt en in veel biowinkels. Je herkent het aan het bekende EU-biologo en door de wettelijk beschermde term ‘biologisch’.
Wil je zien waar de kip rondscharrelt voor ze op je bord belandt? Check dan bij welke bioboer in je buurt je rechtstreeks kippenvlees kan bestellen.
Wie liefst diervriendelijk vlees zou consumeren, kunnen we dus geruststellen: je kan nu al kiezen voor smakelijk biologisch kippenvlees!
Het leven van een biokip
Heb je je al eens afgevraagd hoe het leven van een biokip eruitziet? Biologische kippenboeren zetten een comfortabel en gezond leven voor hun kippen voorop: de dieren krijgen tijd om te groeien, eten biologisch voer, mogen fijn buiten scharrelen en hebben binnen genoeg leefruimte. In de biologische pluimveeteelt gaat heel veel aandacht naar dierenwelzijn. Dat is wat je noemt “kiplekker”.
Traag groeiende rassen
Een belangrijk verschil is dat biologische vleeskippen bijna dubbel zoveel tijd krijgen om te groeien als niet-biologische kippen.
In Vlaanderen werken alle biologische pluimveehouders met traag groeiende kippenrassen (er zijn 6 rassen door de wet erkend). Dit zijn sterke kippen, die stressbestendig zijn. Doordat ze langzamer groeien vertonen ze ook meer natuurlijk gedrag: lopen, pikken, krabben,… En doordat ze meer bewegen, hebben ze ook minder gezondheidsproblemen en minder uitwendige letsels (bv. aan de poten).
Vrij naar buiten, minder stress
Vrije uitloop is wettelijk verplicht in bio. Biologische vleeskippen mogen dus iedere dag vrij naar buiten van zodra ze groot genoeg zijn. Doordat ze vrij kunnen rondscharrelen, pikken en stofbaden nemen, blijven de kippen rustiger en zitten ze elkaar niet in de veren. Een kip is eigenlijk een bosvogel, dus de buitenloop moet voldoende begroeiing en schuilmogelijkheden tegen zon en regen bieden.
Voldoende ruimte in de stal
Ook in de stal hebben de biokippen voldoende ruimte om rond te lopen: op 1 m² leven maximaal tien kippen, dat is wettelijk vastgelegd. Ten minste één derde van de vloer bestaat uit een vaste bodem en is bedekt met strooisel (stro, houtkrullen, zand …) om fijn in te scharrelen en te pikken. Natuurlijk daglicht in de stal is verplicht, dat zorgt voor de aanmaak van vitamines en maakt de kippen gezonder, minder angstig en minder gestresseerd.
Mmm, biologisch voeder
De kippen krijgen uitsluitend biologisch voeder, voornamelijk granen en zaden geteeld volgens de biologische regels (i.e. met gebruik van organische mest en natuurlijke gewasbestrijding).Ten minste 20% van het voeder moet de veeboer ofwel zelf produceren of aankopen bij een biologisch landbouwbedrijf uit de regio.
Bron: eigen bericht