​Bio maakt sprong voorwaarts in Europa

11.04.2017
Europa Biolabel

Dat bio een sector in volle groei is, bewijzen de cijfers keer op keer. Ook in 2015 zetten we wereldwijd stappen vooruit. In Europa is bio booming.


Wereldwijd is bijna 51 miljoen hectare aan biologische landbouwgrond te vinden. Dat is inclusief het areaal (i.e. de landbouwoppervlakte) in omschakeling. Kijken we naar de cijfers van het jaar voordien, dan is er op één jaar tijd 6,5 miljoen hectare bijgekomen. Intussen zijn in zo’n 179 landen een groep boeren op een biologische manier actief.

Deze cijfers komen uit het Organic Yearbook. Elk jaar wordt dit rapport gepubliceerd met wereldwijde cijfers en statistieken over de biologische sector. Wat waren de trends binnen Europa in 2015?

1 miljoen hectare bio erbij

Goed om te weten: het rapport vermeldt zowel cijfers voor Europa als geografische streek – inclusief landen als Rusland en Zwitserland – als voor de Europese Unie. Er staat expliciet ‘Europese Unie’ als dat bedoeld wordt.

Een kwart van alle biologische landbouwgrond ter wereld bevindt zich in Europa. In 2015 bedroeg dat zo’n 12,7 miljoen hectare, bijna een miljoen hectare meer dan in 2014. Kijken we naar de Europese Unie, dan tellen we 11,2 miljoen hectare. Dit areaal wordt bewerkt door zo’n 350.000 Europese bioboeren (Europese Unie: 270.000).

Indrukwekkende groeicijfers, maar dat neemt niet weg dat van alle landbouwgrond in Europa slechts 2,5% biologisch bewerkt wordt. Voor de Europese Unie ligt dat cijfer beduidend hoger, op 6,2%.

In negen Europese landen is minstens 10 % van de landbouw biologisch.

Kijken we naar de landen met het grootste biologische areaal, dan zien we landen opduiken die sowieso veel landbouwgrond hebben: Spanje (2 miljoen hectare), Italië (1,5 miljoen hectare) en Frankrijk (1,4 miljoen hectare).

Interessanter is het om te kijken naar het aandeel biologische landbouw. In negen Europese landen is minstens 10% van de landbouw biologisch. Koplopers zijn Liechtenstein (30,2%), Oostenrijk (21,3%) en Zweden (16,9%). Ter vergelijking: België haalt 5,2%. Het merendeel daarvan is te danken aan de Waalse bioboeren.

Het aantal bioboeren in Europa in 2015 groeide met zo’n 3%. Ook de handel en distributie ziet steeds meer mogelijkheden: het aantal verwerkers nam toe met 12% en het aantal importeurs met 19%.

Schermafbeelding 2017 04 11 Om 09 52 43

Europa: Duitsland koploper

In Europa werd in 2015 een omzet van zo’n 29,8 miljard euro gerealiseerd met de verkoop van biologische producten, een stijging van 13% met het jaar ervoor. Duitsland had de grootste markt met een verkoopsomzet van 8,6 miljard euro en is, na de Verenigde Staten, de tweede grootste markt in de wereld. Het rapport geeft ook aan dat de vraag sneller groeit dan het aanbod wat voor uitdagingen zorgt bij de ontwikkeling van de sector.

De vraag groeit sneller dan het aanbod, wat voor uitdagingen zorgt bij de ontwikkeling van de sector.

Vlaanderen?

Elk jaar publiceert de Vlaamse overheid het biojaarrapport waarin ze de cijfers samenvat voor Vlaanderen. Dit rapport bevat data over productie, en over consumptie. Volgens het vorige rapport stegen in 2015 de bestedingen van de Belgische gezinnen aan biologische producten tot 514 miljoen euro. Voor verse biovoeding bedroeg het marktaandeel 2,7% van de totale besteding (1,3% in 2008). In mei worden wellicht de Vlaamse cijfers voor 2016 bekendgemaakt.

Key Indicators
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.