Bio is goed vertegenwoordigd in beste groenterestaurants

30.09.2020
20200930 Groenterestaurants Sfeerfoto
Foto: Sfeerbeeld Lisa Develtere

Elk jaar worden de beste groenterestaurants van Europa bekroond. En wat blijkt? Wie kiest voor groenten kiest ook vaak voor bio! Krijg jij ook graag een gerecht voorgeschoteld waarbij er aandacht is voor bio? Dan kan je even kijken naar onze tips.


We’re Smart, de organisatie onder leiding van chef-kok Frank Fol die groenten een groter podium wil geven in de culinaire wereld, heeft de top 100 van beste groenterestaurants ter wereld 2020 bekend gemaakt. België is goed vertegenwoordigd in de lijst, en onder de Belgische zaken zien we ook heel wat restaurants die graag bio op hun menu zetten.

Beginnen bij de groente

Steeds meer chefs verleiden hun klanten met gastronomische groentemenu’s. Dat vraagt een heel andere manier van kijken. Waar chefs vaak bijna automatisch een gerecht creëren vanuit een stuk vlees of vis, begint alles nu bij de groente. Voor deze chefs komt de focus vaak meer te liggen op eerlijke ingrediënten en dan zijn aspecten als lokaal, seizoensgebonden en bio natuurlijk ook van belang. 

Vrijmoed uit Gent werd uitgeroepen tot het op een na beste groenterestaurant ter wereld en het beste van België. Chef Michaël werkt in zijn keuken vaak met biologisch geteelde seizoensgroenten, omdat die veel smaak bevatten. Hiervoor werkt hij rechtstreeks samen met bioboerderij (in omschakeling) De Zaailing,  met kaasmakerij ’t Dischhof en met de bioboerderijen le Monde des Mille Couleurs, De Zwaluw en De Blauwe Spie

Chef Nicolas Decloedt van Humus X Hortense werkt nauw samen met bioboerderij Le Monde des Mille Couleurs en voor kruiden en eetbare bloemen ook met Duizendblad. Chef Nicolas: “Dit is wat we willen ondersteunen, niet alleen de juiste ingrediënten, maar ook een ander landbouwsysteem.”

"Veel van deze groenterestaurants kiezen in eerste instantie voor smaak en authentieke producten. We zijn niet verwonderd dat ze dan vaak bij bio uitkomen."

Bio op het menu

Heel wat chefs werken met bio, maar is het dan ook een biologisch restaurant? 
Veel van deze groenterestaurants kiezen in eerste instantie voor smaak en authentieke producten. We zijn niet verwonderd dat ze dan vaak bij bio uitkomen. Bio is niet altijd een bewuste keuze en het menu is dan ook niet altijd volledig biologisch. 

In Vlaanderen is een restaurant niet verplicht om onder controle te staan als ze met bio werken, maar hun communicatie over bio moet wel correct zijn. Als ze met een bioboer samenwerken, dan mogen ze dat vermelden  op hun kaart, al doen ze dat niet altijd. In Brussel en Wallonië zit dat anders. Daar mag je enkel over bio communiceren als je dit ook effectief bewijst via onafhankelijke controle.

Uit de top 100 van de beste groenterestaurants ter wereld 2020 vind je hier de bekroonde Belgische restaurants waarvan wij weten dat ze met één of meerdere biologische leveranciers werken: 

  • Vrijmoed, Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent – Verkozen tot tweede beste groenterestaurant ter wereld 
  • Graanmarkt 13, Graanmarkt 13, 2000 Antwerpen, 7de plaats 
  • Humus X Hortense, de vergniesstraat 2, 1050 Elsene –  8ste plaats
  • Benoit & Bernard De Witte, Beertegemstraat 52, 9750 Kruisem, 25ste plaats 

Voor meer biologisch gecertificeerde restaurants of restaurants met veel bio op de kaart kan je kijken op www.biopunten.be 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.