​Belgische JBC lanceert collectie van biokatoen

10.05.2016
Schermafbeelding2016 04 18Om11 36 52 124545
In categorie

Steeds vaker vind je biokatoen in de winkel. Handig, want biologisch geteeld katoen is goed voor het milieu en goed voor jou. JBC gaat met de collectie REVIVE helemaal voor biokatoen en claimen daarmee de eerste en voorlopig enige in België te zijn.


Biokatoen voor breed publiek

JBC wil duurzaam ontwerpen en produceren voor een breed publiek. JBC kiest dus voor biologisch geteeld katoen, wat een groot verschil maakt voor het milieu en je gezondheid, aangezien in de katoenteelt normaal gezien veel chemische pesticiden worden gebruikt. De designers kozen daarbij voor biogaren in plaats van polyestergaren, prints op waterbasis en tot slot koordjes en labels van katoen, volgens het cradle to cradle-principe.

Biokatoen in meerdere JBC collecties

Het ecologische engagement van JBC gaat overigens verder dan één aparte collectie. Doorheen het hele JBC-gamma vind je een ruim aanbod van biokatoen, zowel bij de kinderen, dames als heren. Sommige kledingstuks zijn zelfs GOTS-gecertificeerd. Dit internationale label garandeert dat minstens 95% van de stof biologisch geproduceerd is, en dat het kledingstuk onder correcte sociale omstandigheden gemaakt werd.

Schermafbeelding 2016 05 10 Om 16 25 39

Met cradle to cradle certificaat

De tweede REVIVE-lijn ontving opnieuw een Cradle to Cradle-label, wat inhoudt dat alle kledingstuks 100% herbruikbaar zijn. “Cradle to Cradle betekent letterlijk: van wieg tot wieg. Doel is om de kringloop van materialen volledig rond te krijgen”, zegt Saartje Boutsen, Corporate Social Responsibility (CSR) Manager bij JBC. Terwijl de klassieke mode-industrie werkt rond het vaste stramien ‘productie – consumptie – afval’, volgt Cradle to Cradle een kringloopsysteem waarbij afval weer dienst doet als grondstof.

“Al van bij de eerste ontwerpschets houdt het JBC-designteam rekening met het Cradle to Cradle-principe”, zegt Boutsen. “Want zelfs het kleinste detail moet optimaal gerecycleerd kunnen worden.” De ontwerpers kozen bijvoorbeeld voor biokatoen, voor biogaren in plaats van polyestergaren en voor katoenen koordjes in plaats van ritsen, zodat er niets verloren gaat. De prints worden gedrukt met verf op waterbasis, zodat er minder chemicaliën nodig zijn.

C2C Logo

Fair wear Foundation

Eerder al koos JBC voor lidmaatschap van de Fair Wear Foundation. “We kiezen voluit voor eerlijke werkomstandigheden in textielfabrieken. Onafhankelijke inspecteurs gaan de fabrieken controleren op goede en veilige werkomstandigheden en correcte lonen. Zo kiezen we voor kwaliteitsvolle én maatschappelijk verantwoorde kleding.”

Fair Wear Foundation

www.jbc.com/revive

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.