Bijen-petitie zo succesvol dat Beieren er een wet van maakt

05.04.2019
2019 04 08 Bmn Petitie Redt Bijen Zondertekst
Foto: Kobe Van Looveren voor BioForum Vlaanderen

Een petitie voor bescherming van bijen verzamelde op korte termijn zo veel handtekeningen dat de Beierse deelstaatregering ze prompt wil omzetten in wetgeving. De tekst roept op tot lager pesticidengebruik, meer bloemenweiden en meer biologische landbouw.


De petitie “Rettet die Bienen” (Red de bijen) werd pas in februari gelanceerd, maar haalde in geen tijd 1,75 miljoen handtekeningen. Dat enorme succes overtuigde Markus Söder, de premier van de Duitse deelstaat, om af te zien van een referendum en meteen de tekst van de petitie in wetgeving te gieten.

Biolandbouw

De petitie ijvert voor een aanzienlijke vermindering van het pesticidengebruik en stelt dat een tiende van de groenruimte in Beieren moet omgevormd worden tot bloemenweide. Het aandeel van de biologische landbouw in de deelstaat moet van 10 procent stijgen tot 30 procent in 2030. Ook waterlopen moeten beter beschermd worden tegen vervuiling met pesticiden en meststoffen. De initiatiefnemers van het referendum zijn bijzonder tevreden maar waarschuwen dat de wet nog door het parlement moet. 

Het gaat al enkele jaren niet goed met onze bijenpopulatie, die een belangrijke schakel vormen in onze voedselproductie. Het Europese Voedselveiligheidsagentschap (EFSA) heeft officieel bevestigd dat drie zogeheten neonicotinoïden (clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam) ontegensprekelijk erg risicovol zijn voor hommels, wilde bijen en honingbijen. In de biologische landbouw zijn neonicotinoïden sowieso niet toegelaten. De biosector draagt het voorzorgsprincipe hoog in het vaandel en gebruikt geen producten wanneer er twijfel bestaat over de mogelijk effecten op mens en milieu. Lees meer.

De biosector draagt het voorzorgsprincipe hoog in het vaandel en gebruikt geen producten wanneer er twijfel bestaat over de mogelijk effecten op mens en milieu."

Massale sterfe

Wetenschappers waarschuwen al jaren voor de massale sterfte van bijen en andere bestuivende insecten. Meer dan 40 procent van de insectensoorten wereldwijd staan onder druk en een derde is zelfs bedreigd, bleek in februari nog uit een grootschalige analyse in het vakblad Biological Conservation. De afname van het aantal insecten verloopt acht keer sneller dan die bij zoogdieren, vogels en reptielen. De totale biomassa aan insecten met daalt jaarlijks met maar liefst 2,5 procent.

Ook in Duitsland is die afname groot. In 2017 concludeerde een telling dat het aantal vliegende insecten in Duitsland met driekwart is gedaald tussen 1989 en 2016. Zonder ingrepen kunnen insecten nog deze eeuw verdwijnen. Dat zou enorme gevolgen hebben voor de wereldwijde ecosystemen en de menselijke voedselproductie. 

Bron: IPS News

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.