BE O versmarkt sluit de deuren in Gent en Antwerpen

10.12.2021
Beo Versmarkt December2021
Foto: Henri Vercruyse, BE O versmarkt

De BE O Markt, de biologische versmarkt in Gent én Antwerpen, gaat dicht. Door de coronacrisis ging hun omzet sterk achteruit. "Onze webwinkel blijft wel bestaan: daar kan je onze bioproducten vinden aan dezelfde prijs en zelfs aan huis geleverd. We geven ons niet gewonnen! Zie het als een stap achteruit voor een grote en gezonde stap vooruit." meldt zaakvoerder Henri Vercruysse aan hun schare trouwe klanten via Facebook. 


BE O Markt verkoopt biologische groenten, fruit, dranken en andere voeding. De beperkende maatregelen en het feit dat er minder volk in het stadscentrum was, betekenen de doodsteek voor de twee stadswinkels in Antwerpen en Gent, zo klinkt het bij moederbedrijf Terrabeo. De omzet daalde er met de helft.

We waren erbij toen in 2015 de eerste BE O versmarkt in Gent zijn deuren openden. Zaakvoerder Henri Vercruysse vertelde ons toen in dit portret over zijn filosofie, namelijk meer dan 300 seizoensgebonden bioproducten tegen een betaalbare prijs aanbieden dankzij rechtstreekse samenwerking met de producenten.

Focus op webshop en Brussel

In Brussel waar BE O versmarkt twee vestigingen heeft, in Laken en het centrum, blijven ze wel geopend. Ook de webshop blijft bestaan. Zaakvoerder Henri Vercruysse: "Dat lijkt ons nu strategisch de beste keuze. We hebben een eigen aankoopcentrale waardoor we online een breder assortiment van onze bioproducten tegen dezelfde prijzen kunnen aanbieden."

De BE O Markt deelde het grote pand in de Gentse Heilige-Geeststraat met het vegetarische restaurant Knol&kool. Dat blijft open en neemt de vrijgekomen ruimte in. Ook in Antwerpen zijn er al plannen met het pand voor de huidige winkelgalerij.

We zullen onze biologische buurtwinkel, vlakbij onze werkplek in Antwerpen, missen: 

Be Organic 3
Be Organic 5
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.